Почина първият гражданин на света

В щата Вермонт на 91 години почина Гари Дейвис, първият човек, който обяви, че няма националност и се провъзгласи за гражданин на света през 1948 год. Той учреди и Световното правителство на гражданите на света.

Дейвис е починал на 24 юли, само три дни преди да навърши 92 год.

Роденият в САЩ бивш бродуейски актьор и пилот на бомбардировач Гари Дейвис се отказва от гражданството си на 25 май 1948 год. Той се явил в американското посолство в Париж, за да върне паспорта си. Аргументът му да направи това бил, че ако хората по света се откажат от националността си и от държавите, на планетата няма да има войни, защото няма да има кой с кого да воюва.

Гари трябвало да напусне Франция до 12 септември, на 7 обаче той се явил в Генералната асамблея на ООН в двореца Шайо, като по този начин стъпил на неутрална територия.

След това бил издаден и първият паспорт на гражданин на света - на Гари Дейвис. Впоследствие той многократно пробвал да пътува с този документ, при което винаги го арестували. 

През 1953 год. той създал и Световното правителство на гражданите на света, което започнало да издава документи - паспорт, свидетелство за брак, раждане и други.

Няколко седмици преди смъртта си Гари Дейвис връчи паспорт на гражданин на света на Едуард Сноудън. Документите на бившия служител на ЦРУ бяха анулирани от САЩ, а самият той се намира в транзитната зона на московското летище Шереметиево от края на юни 2013 г.

.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини