Българските депутати - най-работливите в света

Българските депутати май ще излязат най-работливите в света, ако сравним продължителността на лятната им ваканция – 32 дни, с отпускаta на колегите им от други законодателни събрания, пише "Труд".

 Членовете на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ ще почиват малко повече от българските народни представители – 38 дни – от 2 август до 9 септември. Общите дни на почивка, командировки и работа в избирателните райони при янките обаче са цели 110. Ако прибавим уикендите – 105 дни, и официалните празници – 10, излиза, че конгресмените прекарват в Капитолия едва 140 дни. Това си е добра почивка, при условие че за средностатистическия американец няма гарантиран годишен отпуск.

 Депутатите от федералното събрание на Германия – Бундестага, са във ваканция още от 29 юни и ще се съберат чак на 2 септември – и то само за два дни. Това прави 71 дни нонстоп ваканция. Иначе пленарните заседания в Берлин са обикновено две седмици в месеца, но общо само 16 седмици в годината. Излиза, че немските депутати имат доста свободно време. Едва ли, тъй като повечето от тях ще ви кажат, че им остава време само за около седмица почивка със семейството. В останалите дни обикновено имат срещи в избирателните си райони, заседават с партийните структури и приемат посетители.

 Австрийските депутати имат също дълга ваканция – последното им заседание бе на 5 юли, а ще се съберат отново едва след 58 дни, в началото на септември. На сайта на националното събрание на Австрия специално е обяснено, че работата на депутата е основно в комисиите и срещите му с други политици или избиратели, затова празната зала не означава, че избраниците дезертират от задачите си.

 Британските членове на Камарата на представителите имат 46 дни лятна ваканция – от 18 юли до 1 септември включително. Освен това те нямат пленарни заседания в продължение на две седмици в края на май, почти цял месец наесен – от 13 септември до 8 октомври, една седмица през ноември и малко повече от половин месец по Коледа. Повечето депутати твърдят, че са заринати с толкова много кореспонденция с избиратели и обществени ангажименти, че времето, в което нямат пленарни заседания, им помага да разчистят работата си и да отметнат ангажиментите си.

Въпреки че са ощетени откъм отпуск, българските депутати не са дискриминирани в почивките – те заседават обикновено по три пленарни дни в седмицата, и то с изключение на празниците. През останалите два дни твърдят, че работят в комисии или в избирателните си райони, но има избраници, които не са били виждани от избирателите никога след влизането в парламента. Залата в Народното събрание също често е празна като във Виена – най-вече по време на парламентарния контрол. Макар и с най-малък отпуск, българските депутати са единствените в света, които бяха изпратени на море с народен протест

Източник: livenews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини