Митничар: Контрабандата в България винаги е била държавна политика

Страната ни е загубила 50 млрд. лв. от нереализирани приходи за последните 20 години. Контрабандата в България винаги е била държавна политика. През последните 23 години се показва едно - как държавата не иска да се справи с това, каза бившият митничар Любомир Терзиев в интервю за „Добро утро, България” по ТВ7.

В интервю за частна телевизия той цитира и занижените в бюджета очаквания от приходи от митниците.

Дали политиците са от ГЕРБ, НДСВ, БСП и ДПС - тези, които са в елита са едни и същи и си подават топката един на друг, за да не се разбере какво се прави. Нови експерти, които могат да се разровят в архивите не се допускат. Партиите са в едно огромно съглашение за това митниците да не работят. На практика се разиграва един цирк, а зад кулисите същите политици се целуват и си разменят информация, каза бившият митничар.

Кабинетът взима заем от 1 млрд. лв., въпреки че може този милиард да се събере от митниците. Новият зам.-директор Николай Попов, който идва от ГДБОП няма представа от митници, посочи Терзиев.

Той се изказа ласкаво за спрягания за шеф на митниците Кирил Желев, като припомни, че Желев като зам.-министър е отговарял пряко за митниците и е информиран за ситуацията там.

Обикновено за шеф на митниците се търси човек, който е послушен и изпълнява това, което му казват. Ако се покаже, че ще работи за държавата както например Емил Димитров-Ревизоро, веднага се уволнява. Терзиев препоръча промените в митниците да започнат от гарантиране на заплати от 3-4-5000 лв., за да не се замесват служителите в контрабандни схеми, обясни още Терзиев.

Той даде пример със себе си, че всеки, който иска да работи за държавата, му се реже главата. "Когато дадох първата си пресконференция, цялата държавна машина се стовари върху главата ми", призна Терзиев.

 
 

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини