Подпалиха фермата на мандраджия

Пламналите купи създадоха адска среда за гасящите

Пожар погълна 25 хиляди бали слама и стопанска постройка на производителя на кисело мляко Мерея Веселин Завалов. Един от големите мандраджии в региона остана без храна за 500-те си крави и телета които отглежда в хасковското село Динево. За щастие, добичетата били на пасищата и не бяха под риск. Под такъв обаче бе целия стопански двор на Динево. Завихрените пламъци клоняха ту към съседните обори, някои от които пълни с животни, ту към южния край където огромна купа с друга слама „чакаше“ да пламне. Екип на хасковската пожарна бясно поливаше пътя и прилежащото пространство с вода за да не допусне огънят в тази посока. „Пламне ли и тая купа става страшно, отива и пункта за мляко“ проплака служител на Завалов. Мандраджията събира в Динево млякото от десетки фермери от региона. Известен е с това че има затворен цикъл на производство-животни-мляко-сирене. Зарежда със суровина и млекопреработвателни предприятия извън региона. Завалов бе там, но по обясними причини не му се говореше. Всъщност направо му се ревеше. Дори и пожарът да не се разпространи повече загубите ще му са огромни.

Въпреки многото присъстващи на мястото на инцидента се оказа, че няма нито един пряк очевидец на началото на пожара. Едни се кълняха че пламнало още в два-два и половина следобед. Повикването към пожарната обаче бе почти час по-късно. Момчета от селото които редели балите със слама на Завалов бяха по-конкретни-някъде между 3 без десет и 3 и 10. Версиите за възникването на пожара се люшкаха между умишлен палеж и престъпна небрежност. „Тва са тия хайвани дето отиват към язовира. Фърлили са някой фас и виж ся ко стана“ обясняваше дядо с войнствено настръхнало войнишко кепе и яка гьостерица в ръката. Готов бе да налага всеки срещнат „хайван“ виновен или не.

Версията му не бе лишена от смисъл-черна ивица от изгорели сухи треви край пътя за язовира бе само на метри от сламата. А вятърът духаше именно в нейната посока.

От друга страна всички са видели и трите купи да горят едновременно. Час по-късно сламата в тях бе изгоряла почти равномерно. Фураж в съседен силоз пък бе незасегнат.

На място са два противопожарни екипа, които пазят пожара да не се разпространи. Пристигна и полиция.

Г. Христов

На Завалов не му се говореше
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини