Тинейджъри убиха от скука студент в САЩ


Трима американски тинейджъри убиха от скука австралийски студент в градчето Дънкън, щата Оклахома. Младият мъж е застрелян в гръб докато тичал.

Джеймс Франсис Едуардс, на 15 г., и Чанси Алън Луна (16 г.), ще бъдат съдени по обвинение в предумишлено убийство, а 17-годишният Майкъл Диуейн Джоунс за съучастие, защото карал колата, от която е стреляно.

Местни вестници цитират Джоунс пред съда: "Беше ни скучно и решихме да убием някого."

По време на заседанието стана ясно, че тримата избрали случайно жертвата си -  22-годишния Кристофър Лейн от Мелбърн, докато тичал по улицата.
Той минал пред къщата, в която били тримата младежи, те го нарочили, качили се на кола и го последвали.

Луна застрелял студента с 22-калибров пистолет в гръб. След това тримата избягали, но по-късно били засечени по камери за наблюдение.

Лейн е починал около час по-късно. Той е бил студент със спортна стипендия в Източно-Централния университет, където играел в бейзболния отбор.
Преди да бъде застрелян, се връщал от среща с приятелката си.

Роднините му настояха за справедлив процес.

"Той беше просто дете в началото на живота си. Опитвам се да разбера (направеното от тинейджърите- б.р.), отиващо направо към лудостта", сподели бащата на Лейн, цитиран от АФП.

Според разследващите младежите са смятали да убият още някого същия ден.

Едуардс вече е имал спречквания със закона и е бил в съда в деня на убийството, за да подписва документи, свързани с пробацията му.

Майката на Луна пък призна, че синът й и двамата му приятели са били част от банда, но според нея не са убийци.

Двамата тинейджъри, обвинени в убийство, може да получат доживотен затвор. Смъртното наказание не е отменено в Оклахома, но не може да се иска за непълнолетни.

Заложници

Вчера 20-годишният Майкъл Бренън Хил влезе в едно от училищата на Дикейтър, щата Джорджия, където учат главно чернокожи, взе за заложници учители, барикадира се в стая и каза да повикат полиция, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.
Когато полицаите пристигнаха, той откри огън по тях с автомат "Калашников".
След като те отвърнаха на стрелбата, учителка го убеди да се предаде.

Няма пострадали. Всички ученици са били изведени от училището.

Майкъл не е бил свързан с училището. Не са ясни мотивите му.

Преди пет месеца е бил задържан по подозрение, че готви терористично нападение. Според медии посещавал курсове "за овладяване на гнева" и е бил в изпитателен срок.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини