Започват разкопки край Светилището на нимфите в Каснаково

Празник на нимфите и Афродита събра стотици димитровградчани край Светилището

Разкопки започват от утре на Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково. Ще бъде проучен хълм, намиращ се на 100 м. от самото светилище, на който има останки от антична сграда. Археологическата работа ще ръководи д-р Веселка Кацарова.

Това каза кметът Иво Димов снощи при откриването на празника на нимфите и Афродита. Димов посочи, че е възможно, при осигуряване на нужните средства догодина да бъде проучено добре и самото Светилище.

Два проекта на обща стойност 2,5 млн.лв. се реализират в момента в района на светилището и село Каснаково, които ще превърнат мястото в привлекателна туристическа дестинация, убеден е кметът.

Край светилището снощи се събраха стотици димитровградчани и гости от Общината, за да наблюдават спектакъла на балетен център "Галаксико".

Преди началото му нимфи посрещнаха гостите на празника под специална арка и им връзваха бял шал. Сред присъстващите бяха ръководството на хърватския град Кутина, които са гости за празника на града, а също и представители от Румъния и Италия по проект АТРИУМ.

Посетителите опитаха ястия, с които са се хранели траките, а също и хляб от лимец.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Разкопки на хлъм край Светилището започват от утре, каза кметът Иво Димов

Хляб от лимец опитаха посетителите

От какво са пили вино траките бе друга от атракциите край Светилището

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини