Протестът - какво се случи до 9 ч.

9:09
Протестиращите опънаха червен килим до тоалетна чиния
Протестиращите пред парламента опънаха червен килим, който води до тоалетна чиния, предаде Фокус.
До тоалетната чиния има поставени дървени пръчки, на които пише Сто тояги за сто дни правителство. Пред НС са се събрали около 1000 протестиращи. Те скандират Оставка и са издигнали различни лозунги, които гласят - Искаме да летим, не да пълзим, Оставка веднага, Избори!. Група от протестиращи са се събрали в кръг, бият с барабани и са облекли светлоотразителни жилетки с надписи Антиконфликт. 

09:02
Започна заседанието на парламента
Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че има кворум и откри първото пленарно заседание от новата сесия на парламента. В пленарната зала присъстват всички парламентарни групи.
В същото време протестиращи в подкрепа на кабинета се събраха от северната страна на Народното събрание, предаде БГНЕС.
Те скандират: "Победа", носят плакати, на които пише: "Не на разделението и анархията", "България е над всичко", "Винету е герой от миналото! Борисов също!", "Стига "спонтанни протести", "Оставете правителството да работи". 

08:57
Бойко Борисов: Станишев е диктатор
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе от парламента и отиде при протестиращите. Той бе придружен от Ивайло Московски.
Преди това пред журналисти бившият премиер заяви, че БСП са поставили протестиращите в санитарен кордон.
"Не знам как си го представят - така да противопоставят нацията в момента. Не знам каква е тази наглост, тези хора не са спечелили изборите. Те са втора, трета, четвърта политическа сила", каза Борисов.
"Ако разсъждаваме като демократи, избори трябва да има моментално, веднага, ако разсъждаваме като диктатори като Станишев - избориникога няма да има", каза Борисов.
Лидерът на БСПсъщо пристигна в Народното събрание, но отказа изявление пред журналистите. 

08:51
Около 1000 протестиращи вече са пред парламента
Около 1000 са събралите се до момента протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски в района на Народното събрание, където в 9 ч. трябва да започне първото заседание на депутатите от есенната сесия на парламента.
Голяма част от недоволните от властта е до загражденията до служебния вход на Народното събрание, откъдето влизат депутатите. Хората скандират Оставка, надуват свирки и свирят на барабани. Някои от тях носят лозунги, които гласят Без насилие, Оставка, Връщайте мандата.

08:41
Борисов на влизане в НС: Да си отиват!
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна за новата сесия на Народното събрание. Пред събралите се журналисти той заяви, че управляващите вършат безобразия всеки ден, включително с кадровите назначения.
"Те продължават да взимат заеми и да харчат за сметка на хората. Не знам каква е тази наглост. БСП, ДПС и Атака не са спечелили изборите. С кое право управляват?", каза Борисов.
"Да си отиват", завърши бившият премиер и влезе в парламента. 

08:32
Мая Манолова: Това около НС не е граждански протест
ГЕРБ и партиите от Реформаторския блок положиха доста усилия за организацията на това мероприятие. Това каза Мая Манолова, заместник-председател на Народното събрание, на влизане в парламента, предаде bTV. Тя бе категорична, че БСП не се е занимавала с диспечерски функции. "Но хората, които желаят да дойдат и да ни подкрепят, са получили съдействие от партийните клубове по места там, където са заявили", каза Мая Манолова. Според нея, това около парламента е всичко друго, но не и граждански протест. "Протестът вече стана изцяло партийно-политически;сегавече започва втората фаза - кой да го оглави", заключи Манолова. -

08:28
Миков: Политиката доминира над крясъците
Председателят на НС Михаил Миков успя безпрепятствено да стигне до работното си място, като заяви, че чувството за дискомфорт намалява и си "вършим работата", предаде БГНЕС.
По думите на Миков въпросите не се решават от тясно организирана група, която най-гласно озвучава исканията си за обществените нагласи. "Надявам се, че няма да има струпвания около НС, а по-скоро то ще започне работата си в нормален тон, в който политиката доминира над крясъците", подчерта Миков. 

08:21
Пристигат автобуси с протестиращи, организирани от ГЕРБ
Четири автобуса с протестиращи с искане за оставка на правителството пристигнаха от Бургас и Малко Търново, съобщи bTV. Те паркираха пред Националния стадион "Васил Левски". Хората в тях твърдят, че не са получили пари, за да дойдат в София, не знаят кой е платил транспорта до София, но те не са плащали. Стана ясно обаче, че пристигането им е организирано от ГЕРБ. В единия от автобусите е пътувал и общински съветник от ГЕРБ в Бургас. Той обаче не се представи.

08:13
Протестиращи блокираха движението около парламента
Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски граждани се събират в района на Народното събрание, където след около час ще започне първото заседание на депутатите от есенната сесия на парламента.
Очаква се те да бъдат посрещнати от хиляди протестиращи - едните с искане за оставка и предсрочни избори, а другите - в подкрепа на правителството.
Движението в района вече е блокирано. Чуват се скандирания Оставка и освирквания.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини