САЩ финансират Център за жертви на насилие в Димитровград

Кризисният център ще се помещава на 2 етаж в бившата Марбас болница

Одобрен за финансиране е проектът за изграждане на кризисен център за жертви на домашно насилие в Димитровград, съобщи кметът Иво Димов.

Той е получил писмо, от което става ясно, че ремонтът и преустройството на помещенията на втория етаж в бившата Марбас болница ще се поемат от Програмата за хуманитарна помощ на Министерството на отбраната на САЩ.

Проектът за изграждане на кризисен център за претърпели домашно насилие е попаден от Български център за джендър изследвания в Хасково.

Своята благодарност за одобрението и предстоящата реконструкция на помещенията изрази и Антония Филева от димитровградския офис на центъра.

Тя добави, че важна роля за осъществяване на разработката е изиграла Община Димитровград и Общинския съвет. Това е един от малкото, одобрени и финансирани проекти по програмата за хуманитарна помощ в последните три години, посочи Филева.

Точната сума, която ще бъде вложена в преустройвото на помещенията в бившата болница не е ясна. Филева поясни, че посолството на САЩ у нас се занимавало с този въпрос, пак там е била обявявана и обществената поръчка.

По темата Dimitrovgrad.bgvesti.net вече писа няколко пъти. Последно въпроса стана актуален, когато на сесия на Общинския съвет през юни имота в бившата болница да бъде предоставен на центъра за Джендър изследвания за 10-годишно ползване. Това бе едно от условията на Програмата за хуманитарната помощ на министерството на отбраната на САЩ у нас за одобрение на разработката.

След като бъде готов, кризисният център в Димитровград ще бъде единствения в Хасковска област, който ще приютява жертви на домашно насилие от региона.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини