Всички съдии от Стара Загора се отказаха от делото "Дебора"

И последният съдия, който можеше да разгледа делото "Дебора" в Районния съд в Стара Загора, си е направил отвод днес по обяд. Това видя "Сега" в регистъра на съда. Вече седмица от там не отговорят с какви точно мотиви са направени масовите отводи. След като всички районни съдии в града се отказаха, ще трябва да бъде определен друг равен по степен съд, който да разгледа процеса срещу Георги Георгиев. Вероятно това ще бъде Районният съд в Пловдив.

Обвинителният акт срещу Георги Георгиев да беше внесен в Районния съд в Стара Загора на 15 декември. От тогава до днес последователно отвод си направиха всички 17 наказателни и граждански съдии.

От публично достъпните данни става ясно, че всички те се позовават на текста от НПК, който казва, че "не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото". Какви са тези "други обстоятелства" обаче е неизвестно. На 2 януари "Сега" изпрати писмено запитване до Районния съд в Стара Загора дали магистратите сочат какво ги прави предубедени. До момента няма отговор на този въпрос. 

26-годишният Георги Георгиев ще отговоря по три обвинения, след като 5 месеца по-рано обществото беше "взривено" от бруталността на престъплението и неглижирането на случая от властите. 

Първото обвинение срещу Георгиев, който в момента се намира в ареста, е, че на 26 юни с особена жестокост и по особена мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е причинил на 18-годишното момиче двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. За това престъпление НК предвижда от 2 до 10 години затвор. Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като употребил сила, удряйки я с юмрук в лицето. Наказанието за това е до 6 г. затвор. Същото наказание НК предвижда и за третото обвинение на Георгиев - че в периода от април до 25 юни т.г. 6 пъти се е заканил с убийство на Дебора.

Съдиите, които приеха, че поради някакви обстоятелства може да се считат предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото, са Росен Чиликов, Блага Бозова (тя е и председател на съда), Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева, Неделина Минчева, Александър Георгиев, Велина Пенева, Женя Иванова, Генчо Атанасов и Ваня Тенева.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини