Нищо не е такова, каквото изглежда (видео)

Оптични влакна ли виждате или човешки фигури?

Дали можем винаги да вярваме на очите си? Сетивата ни дали наистина правилно ни ориентират за това, което е непосредствено около нас? И дали технологите правят картината по-ясна или само размътват водата между реалността и фикцията? 

"Нищо не е такова, каквото изглежда" е името на изложба в колежа Тринити в Дъблин. Куратор на изложбата е психологът Ричард Уайзман, а нещата са проучени и от мага Пол Глийсън. „Нищо не е такова, каквото изглежда“ предлага поглед върху човешкия ум, тя е и проучване на причините и механизмите на измамата на сетивата.

Изложбата съчетава магия с психология, оптични илюзии с научна обосновка, както и объркване с яснота. Тя изследва как възприятието диктува начина, по който ние виждаме, чувстваме, мислим и разбираме нашия свят. Тази изложба показва и че това, което нашият мозък възприема често е коренно различно от това, което сетивата ни действително регистрират.

Маговете са експерти в използването на когнитивните изкривявания в своя полза и наскоро учените започнаха да взаимстват техните техники. Така, като ги комбинират със съвременните технологии, изследователите търсят по-добро разбиране за това как работи мозъкът. Магия и наука се събират след столетия сръдни и като добавим художествения принос на авторите, изложбата става още по-интересна.

И така, какво означава всичко това и как се отразява на нашето ежедневие? Изложбата припомня, че има тенденция да бъдат измамени сетивата ни при някои обстоятелства. Тя е и забавен урок, че нещата трябва да бъдат потвърдени от друга гледна точка, за да им се доверим. Все пак, не се безпокойте, извън Science Gallery, Trinity College в Дъблин нещата най-вероятно продължават да са точно такива, каквито изглеждат. Или по-точно вероятността да ги видим по друг начин е минимална. Обикновено няма кой да ни покаже какъв е трикът и ние сме си просто в рамките на собствените си сетива и когнитивни възможности ... и съвременните технологии.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини