Виолета Стамболийска с юбилей и плакет „Асеновград”

Няма човек в Асеновград, който да не познава или да не е чувал за Виолета Стамболийска. Изтъкнат спортист, хореограф, преподавател, обществен деец и участник във всички градски тържества, създател на най-дългогодишния балет по модерни танци в града "Косара", тя доказа, че е неизчерпаем източник на енергия и идеи.

В началото на септември Стамболийска навърши завидните 70 г. Това и огромният й принос в развитието и популяризирането на спорта и културата в града бяха поводите кметът Емил Караиванов да я удостои с почетен плакет "Асеновград".

Виолета Стамболийска е завършила НСА. Започва работа като треньор по спортна гимнастика.

През 1976 г. основава балет "Детски свят", отбор по спортна гимнастика и по лека атлетика. Автор е на десетки масови гимнастически композиции като "800 години Асен и Петър", "1300 години България" и др.

През 1987 г. с Н. Георгиев създава първият празник на Асеновград, като впоследствие възникват асеновградските майски празници. Занимава се с аеробика. Подготвила е много инструктори. Благодарение на нея Асеновград се гордее с балетна формация "Косара". Носител е на орден "Св.св. Кирил и Методий" първа степен като учител.

Създател е на много спектакли и на първият рок-балет в Асеновград.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини