Богомил Манчев: Не съм наясно защо да има мой арест

Не знам и не съм наясно защо да има мой арест, но ще видим през седмицата, каза в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България” изпълнителният директор на фирма „Риск инженеринг” Богомил Манчев.

През тази седмица се очаква да продължат следствените действия по акцията "Белене". По случая трябва да бъде разпитан изпълнителният директор на компанията, която е консултант по проекта.

Манчев уточни, че договорът за контрол на проекта АЕЦ "Белене" не е бил прекъсван и той действа от 2005 година до сега. Променили са се обстоятелствата около проекта, но никой не е спрял тези дейности с разпореждане действието на този договор – нещо, което би трябвало да се свърши с официален документ от НЕК. Именно поради тази причина неговата фирма е продължила да извършва дейност по проекта „Белене”.

Има политически и частен интерес да се раздухват така нещата около АЕЦ „Белене”, твърди Богомил Манчев. Той не назова конкретни имена, но уточни, че не е от така наречените кръгове „Първанов” или „Станишев” в енергетиката, за които се говори през последните дни.

В прокурорската проверка Манчев също съзря личен и политически интерес.

Напомня ме, че на 20 септември прокуратуратурата и ДАНС започнаха акция в офисите на "Риск Инженеринг" на бизнесмена Богомил Манчев.

Манчев се свързва с интерeси в атомната енергетика и строителството на централи у нас. Той е инженер и специалист по ядрена енергетика. Според публикации в чужбина той е сочен за един от олигарсите у нас.

В момента той е разследван във връзка с консултанските договори за спрения проект АЕЦ "Белене", за който министрите Делян Добрев от кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от назначения от Росен Плевнелиев служебен кабинет с премиер Марин Райков са продължавали да плащат. За целия период са платени над 13 млн. лева.

От Софийска градска прокуратура официално потвърдиха информацията на Агенция БГНЕС за спецакция срещу нарушители в областта на енергетиката.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини