Депутатите решиха България да преговаря с Украйна за продажба на двата ядрени реактора от АЕЦ "Белене"

Със 155 гласа "за" депутатите приеха решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори с колегата си от Украйна или негов представител с цел продажба на два наши реактора от АЕЦ "Белене".

Решението мина с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

"След войната в Украйна проектът "Белене" няма как да бъде осъществен. Подкрепете решението, за да се защити българският национален интерес", заяви Теменужка Петкова, бивш енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ.

"България вече няма да има ядрени реактори наше производство и ще трябва да си купим нови американски", казаа Цончо Ганев от "Възраждане".

"Ние си обричаме енергетиката на неустойчиво развитие. България трябва да се движи с план и сигурност. Надявам се да намерим достатъчен брой разумни хора, за да настояваме най-скоро да се получи тази енергийна стратегия и да не се правят постъпления на парче. Към конкретния проект на решение за продажба на двата ни реактора ние сме категорични, че това ощетява българския национален интерес", заяви и Искра Михайлова от "Възраждане".

"Понеже България е много богата държава и провеждаме "ядрено оборудване", та се налага за втори път България да продава ядрено оборудване ще бъде срам за всички тук в залата, защото ние спираме развитието на нашата ядрена енергетика", това заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    No
    Nostradamus
    1 0
    15:16, 6 юли 2023
    Да има как майчиното си мляко ще продадат! Оставка!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини