Токът няма да поскъпва до лятото, увери ляв депутат

Цената на тока няма да се вдига в ценовия период, определен от ДКЕВР – до юни-юли 2014 г., увери депутатът от "Коалиция за България" Таско Арменков.

"Знаем, че енергетиката е на командно дишане, но когато във фокуса на управляващите е потребителят, усилията ще бъдат за това цените да се задържат", заяви той пред Нова тв.

По думите му в енергетиката има достатъчно резерви. "Това, което правим, е намаляване на неприсъщите разходи на ЕРП-тата в стойността на енергията", отбеляза Арменков и настоя, че правителството работи и по възможността скъпият ток от "Мариците" да бъзде пренасочен за износ.

"Имаме сериозното намерение енергетиката да се прочисти от вредните практики и да се получат онези резултати, които ще помогнат и на хората, и на индустрията, и на самата енергетика да бъде прозрачна", посочи социалистът.

"Намеренията на управляващите да се справят със злоупотребите в енергетиката няма да намалят цената на електричеството", контрира го бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, бивш депутат от ГЕРБ.

"Проблемът е друг. До 2020 г. трябва да вложим 1,5 млрд., за да могат топлоцентралите да изпълнят изискванията на Европейската комисия за замърсяването на атмосферата. Тези пари в момента ги няма в системата. От друга страна, 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат удължени… трябва да се влеят много милиони, за да можем да удължим техния живот", посочи бившият директор на ядрената централа.

"За мен резерви в енергетиката няма", категоричен беше представителят на бившите управляващи.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини