Още 80 бежанци преминаха границата ни за денонощие

80 души, 53 от които сирийци, са преминали турско-българската граница за последното денонощие, съобщиха от Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск.
Емигрантите са установени към 06:00 часа тази сутрин от служители на ГД "Гранична полиция".

Капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 2350 лица, а капацитетът на ДАБ вече е надхвърлен със 430 места.

Основен проблем в работата РДГП - Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците и специализираните домове на Дирекция „Миграция" - МВР.

Заради това са командировани служители, които да усилят охраната на държавната граница, да охраняват и съпровождат задържаните лица, да обработват документите и полицейска регистрация.

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване, допълват от МВР.

Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Актуализиран е съставът на екипите от медицински специалисти, които ще извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци.

Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини