„Български пощи” излизат на протест

Заместник изпълнителният директор на пощите Цветана Костадинова е изискала списък на участниците в предстоящия митинг и е заплашила, че ще има наказания, оплакаха се синдикати, тя отрича.

Синдикална федерация на съобщенията към КНСБ и Демократичният синдикат на съобщенията към Асоциация на демократичните синдикати организират протестно шествие и митинг пред Министерски съвет от 10.30 ч. под мотото: „Не на ликвидацията на българските пощи. Добри услуги за гражданите и достойни доходи за работещите в български пощи." Основните искания на протестиращите служители са увеличаване на работните заплати, противопоставяне на приватизацията на „Български пощи" и изплащане на дължимата от държавата сума от 20 750 000 лв. за 2011 г. за извършени дейности по евродирективата за осигуряване на универсална пощенска услуга /УПУ/ на гражданите на ЕС. Парите се дължат от Министерски съвет.

Над 1000 души ще вземат участие в протеста, въпреки административния натиск от страна на заместник изпълнителния директор на „Български пощи" ЕАД Цветана Костадинова, която е изискала списък на участниците в митинга с предупреждението, че ако надвишават 5% от общочисленния състав, ще бъдат наложени административни наказания. С това си действие тя нарушава конституционните права на българските граждани и правото на стачка, гарантирано от чл. 50 от Конституцията на България, както и от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, съобщават синдикатите. Цветана Костадинова категорично отрича да е изисквала списъци с участващите в утрешния протест, съобщиха за Pressadaily от ``Български пощи``.

Сборният пункт на участниците в митинга е на пл. „Македония" №1 от 9.00 до 10.00 ч. Шествието ще се проведе по маршрут: пл. „Македония"№ 1, бул. „Христо Ботев", бул. „Александър Стамболийски", пл. „Света Неделя" до пл. „Независимост", пред сградата на Министерски съвет.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини