Кола харчи ток като ютия. Преглед на печата

24 часа: 20 дни няма издаден смъртен акт за простреляната Петя от Варна

Разследването за мистериозната смърт на варненката Петя Балева на 13 септември още не е приключило. Трупът на 45-годишната жена продължава да е в моргата на болница "Св. Анна" заради разминавания в мненията на криминалистите. Това е причината и 20 дни да няма издаден смъртен акт.

24 часа: Двойни глоби за депутатите от БСП заради кворума

Депутатите от БСП, които отсъстват от залата по неизвинени причини, ще бъдат глобявани двойно. Освен парламентарната санкция те ще бъдат глобявани и от лявата група. Това стана ясно след семинара на червените депутати в началото на седмицата. На него била обсъдена и дисциплината след скандалите около кворума миналата седмица. "Критикуваха ни, че докато тече регистрацията, някои още си допиват кафето в клуба на народния представител", каза соцдепутат.

 

Труд: Аутобаните на ГЕРБ протекли

Два от трите тунела на магистрала "Люлин" са протекли заради дефектна изолация. Това заяви регионалният министър Десислава Терзиева, отчитайки 100 дни управление. Тя заяви, че прехвалените евтини магистрали на ГЕРБ се оказали скъпи и некачествени, а ремонтираните пътища - пълни с дефекти.

Труд: Гласуваме на "банкомати" в 41 града

На следващите избори жителите на 41 града у нас ще могат да избират дали да гласуват с бюлетина или с машина.

Става въпрос за най-големите населени места в страната, в които по данни от последното преброяване живеят над 20 хил. души. Сред тях са развитите градове като София, Стара Загора, Варна, Бургас и Пловдив, както и малки населени места с нисък стандарт на живот като Смолян и Разград.

 

Стандарт: Предоговаряме лихвата по кредита за "Южен поток"

Българското правителство води преговори с "Газпром" за предоговаряне на лихвата по кредита, който проектната компания "Южен поток - България" ще получи от руската страна за изграждането на едноименния газопровод. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той обясни, че за сегашното правителство част от меморандума, подписан по времето на кабинета "Борисов", не отговаря на националните ни интереси. По тези въпроси в момента се преговаря с "Газпром". Едно от най-важните неща е финансиране на строителството, с което пряко е свързана и лихвата по кредита, която ще се изплаща от "Южен поток - България", където БЕХ има дял от 50%. Според Стойнев заложената лихва от 8% не е в интерес на страната ни. Министърът допълни, че правителството няма да прави прибързани стъпки по проекта, преди да бъдат изяснени всички въпроси и те да бъдат съгласувани с ЕК.

Стандарт: Кола харчи ток като ютия

Електромобил, който се зарежда в контакт и харчи ток колкото ютия, е хит на Международния технически панаир в Пловдив. Още първия ден на изложението интересът към коли, скутери и велосипеди на ток е огромен, похвалиха се организаторите. Те вече имат капарирани автомобили и до края на годината очакват десетки продажби.

Двуместната миникола, която стана хит вчера, е разположена на щанда на "Рено" и е от серията "Twizy". "Тежи 450 кг, 17 конски сили и се ползва само в градски условия. А батерията й се зарежда за 3 часа", обясни Данаил Славов от представителството на компанията. До края на годината колата започва да се внася в България. Цената е 19 000 лв.

Монитор: Прокурори търсят кой цапа морето

Върховната административна прокуратура започна проверка за чистотата на морската вода, съобщи вчера зам. главният прокурор Камен Михов. Тя е стартирала преди седмица и се прави за пръв път. Провокирана е от оплакванията на хиляди граждани, които твърдят, че морето ни е отвратително мръсно. Държавното обвинение изчакало приключването на активния сезон и тогава започнало проверката, защото не искало да прави бомбастични изявления в неговия разгар. „Определено сме обезпокоени от качеството на морската вода", посочи Михов.

Сега: Над 1 млн. българи ще платят по-висок данък на колите си

Над 1 млн. българи ще платят по-голям данък на автомобилите си, ако бъде приет проектът за промени в Закона за местните данъци и такси, пуснат за обсъждане. Причината е промяна на данъчните преференции за определяне на екологичността на колите. Новият проект предвижда данъчни облекчения в зависимост от европейския сертификат за екология, с който разполага даден автомобил. Превозните средства с катализатор в момента ползват намаление от 50% от данъка.

В България са регистрирани над 3 300 000 автомобила, като около 1/3 от тях са с катализатор. При промяната за собствениците на тези коли налогът ще се увеличи двойно. Нововъведението предвижда отстъпка да ползват само коли на 3-4 години, които отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6. За тези със сертификати Евро 3 и Евро 4 (произведени между 2000 и 2009 г.) намалението ще бъде 30%. Така за техните собственици, които сега ползват намаление заради катализатор, данъкът ще се увеличи с 20%.

Дума: Коледни добавки за 800 хил. пенсионери

Близо 800 хил. пенсионери може да получат коледна добавка до 50 лв. Обмислят се два варианта за определяне размера на коледната добавка. Единият е диференциран подход, а другият - всички да получат по 50 лв., но яснота ще има в края на ноември. По думите на социалния министър Хасан Адемов търсят се между 35-40 млн. лв.

Позицията на БСП е за замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране от 1 януари 2014 г. Евентуално ново увеличение ще има от 2015 г., но само с размера на увеличената продължителност на живота, обяви председателката на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова. По думите й западноевропейските пенсионери получават пенсия около 20 години, а българските - 3-4. Освен това у нас увеличаването на възрастта бе решено механично - с 4 месеца всяка година, но "на какви принципи почиват тези цифри никой не каза", коментира Нинова.

Капитал дейли: Медийният пазар в България: олигарси, табута и фасадна демокрация

Публични дискусии за състоянието на българските медии се водят от много години. Тъжната констатация е, че те почти не дават резултат. Българските медии сякаш не осъзнават, че се саморазрушават като подкопават доверието на зрителите и читателите си.

Поредната такава среща беше проведена във вторник в София, организирана от фондация "Конрад Аденауер" и "ПанЕвропа - България" под заглавие "Свобода и многообразие на медиите. Къде е България?". Както отбеляза в началото на изказването си един от гостите - посланикът на Германия в България Матиас Хьопфнер: "Ако медиите не работят добре, една държава би изгубила своя демократичен характер, дори и да запази демокрацията като фасада".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини