Реджеп Ердоган готов да се кандидатира за президент на Турция през 2014 г.

Министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че ще се кандидатира на предстоящите догодина президентски избори в страната, ако партията му поиска това от него, съобщава агенция Ройтерс.
Съгласно вътрешният правилник на Партията на справедливостта и развитието (АКП), Ердоган няма право да продължи да води правителството на страната, ако спечели парламентарните избори през 2015 г.
Част от целите в управлението на Ердоган са засилване на ролята на държавния глава в изпълнителната власт, но необходимите за това конституционни промени все още не са направени.
„Все още не съм взел решение със сигурност. Ако бях взел такова решение, щях да го обявя”, заявява турският премиер в интервю за телевизия „А Хабер”.
„Имаме действаща система, основана върху консултациите. Най-важната част от тази консултация, на този етап, е моята партия. И каквато и да е длъжността, която ще ми повери моята партия, ще съм принуден да я изпълня”, допълва Ердоган.
Премиерът и действащият държавен глава Абдуллах Гюл участваха заедно в създаването на АКП през 2001 г. и са дългогодишни съюзници, припомнят наблюдатели.
Въпреки това последната година се забелязва напрежение между двамата, особено около темата за потушаването на масовите протести в Истанбул и Анкара през лятото

Източник: http://dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини