Отложени сватби и провалени ваканции в САЩ

Американците установяват, че животът им изненадващо се променя заради затварянето на правителствените служби. Бракосъчетания са под заплаха, ваканции са провалени, а фермер не може да осребри чек, получен при продажба на крава.

Сега американците научават, че федералното правителство е нещо много повече от стереотипната представа за безличните вашингтонски бюрократи, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Около 800 000 такива служители - от данъчни агенти до домоуправители, поемат удара на затварянето, като са принудени да стоят у дома без заплащане.

Няма признаци за излизане от патовата ситуация, създала се във Вашингтон, където са съсредоточени опитите на републиканците да наложат съкращения в здравното законодателство на Барак Обама като елемент от законопроекта за временно финансиране на държавните служби.

За широката публика обаче има неприятни промени. 24 сватби за октомври, включително 9 за тази седмица, са под въпрос, защото са записани да се състоят на забележителни места във Вашингтон, които са закрити за достъп. Същото се отнася за двойка от Ню Джърси, смятала да сключи брак в Големия каньон. Майк Касесо и Майлиен Ли пък имат разрешение да се оженят в събота на моравата до Мемориала на Джеферсън, но това няма да е възможно.

Но не само романтиката, туризмът и публичните прояви са под заплаха. Фермер от Уисконсин не може да осребри чека за кравата, която е продал. Бен Брансъл, министър на земеделието, обяснява, че фермерът ползва федерален кредит и не може да осребри чека без подписа на служител от Агенцията за земеделски услуги, която сега не работи.

Индианските племена, които в много в по-голяма степен разчитат на федерални субсидии, страдат от прекратени услуги като плащания на детски надбавки, по програми за изхранване и финансова помощ за бедстващите.

"Трябва ли просто да захвърлим децата на улицата, или трябва да им помогнем? По-вероятно ще помогнем на тези семейства и ще правим всичко по силите си, докато не бъде решен проблемът", казва Трейси "Чин" Кинг, президент на резервата "Форт Белнап" в Монтана.

Удар понесе и федералната програма "Хед старт", която осигурява предучилищно обучение, храна и здравеопазване за над един милион бедни деца годишно. Четири подразделения, които обслужват 3200 деца от четири щата, са затворили врати, а други търсят алтернативни източници на финансиране.

Кандидати за жилищни кредити може да очакват отлагане - голям брой кредитни институции изискват данъчни декларации и други данни.

Семейства, които са се готвили да посетят любими места като парка "Йелоустоун" или историческите паметници във Вашингтон, установяват, че времето за приятната ваканция е пропиляно. Някои са толкова ядосани на Конгреса, че си изпускат нервите. Асошиейтед прес разказва за мъж край Капитолия, който возел количка с три деца, че се доближил до черен джип и викнал:

"Вие член на Камарата на представителите ли сте? Моля, обяснете на децата ми защо не могат да направят своята образователна обиколка!"

Има и лъч надежда: всичко това може да послужи за поука на онези, които искат съкращения в бюджета.

"С течение на времето все повече хора виждат тези малки неща, които смятат за даденост", казва Ед Лорензен, съветник в Комисията за отговорен федерален бюджет - НПО, която настоява за дисциплина в разходите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини