САЩ залови двама от най-издирваните терористи

Американски спецчасти проведоха две отделни операции в Африка, насочени срещу високопоставени ислямски екстремисти, съобщават американски официални лица, предаде БиБиСи.

Източници пък заявиха за CNBC, че са заловени двама от най-издирваните терористи в Африка.

В Либия американските командоси са заловили лидер на „Ал-Кайда", който е обвинен за бомбените атентати в американските посолства в Кения и Танзания през 1998 година. Абу Анас ал-Либи е хванат в столицата Триполи. Пентагонът потвърди, че е заловен.

Либи е заловен докато е паркирал колата си пред жилището си. Той е бил обграден от три автомобила. Един от прозорците на автомобила е бил счупен и пехотинците му иззели оръжието преди да го използва и преди да избяга, казал неговият брат Набих за АП. По думите на брат му жената на Либи също е видяла атаката, описвайки нападателите като„командоси" от чужбина.

Операцията е проведена с позволението на либийското правителство, заяви американски източник за СиЕнЕн.

Повече от 220 души загинаха при атаките в Кения и Танзация през 1998 година.

49-годишният Либи се смята за човека, който е подготвил атаките. Той е издирван от съд в Ню Йорк във връзка с атаките. Истинското му име е Назих Абдул-Хамед ал-Рукай. Той е един от най-издирваните от повече от десетилетие. ФБР дава 5 милиона долара за главата му.

В южна Сомалия пък е заловен лидер на „Ал-Шабаб", но операцията изглежда, че се е провалила. СиЕнЕн отбелязва, че не е ясна съдбата на лидера на групировката. „Фокс Нюз" потвърждава, че американските пехотинци са убили ръководител на групировката „Ал-Шабаб", който е свързан с атаката на търговския мол миналият месец в Кения, при която загинаха 67 души.

Той не е идентифициран.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини