Котките може да спасят човечеството от СПИН

Котките са мили животни, които харесваме, защото са нежни, мъркат и обичат да бъдат галени. Те обаче могат да спасят живота на хиляди хора, болни от СПИН. За това съобщават учени от университета Флорида и университета Калифорния, които смятат, че са направили сензационно откритие във връзка със справянето с опасното заболяване.

Специалистите поясняват – при болни от СПИН котки са открити такива фрагменти, които предизвикват имунен отговор при заразени с ХИВ хора.

Това откритие може да бъде използвано за създаването на ваксина срещу синдрома на придобитата имунна недостатъчност.

Опити за създаването на ефективна ваксина срещу СПИН се правят вече повече от 30 години. За целта учените използват различни фрагменти на вируса. Досега обаче не е създаден нито един успешен препарат, способен да предотврати заразяването с нелечимото заболяване. Причината е в това, че ХИВ е твърде променлив вирус, който винаги успява да измами човешката имунна система.

„Една от основните трудности при създаването на ваксина е в това, че ние не знаем как се „събират“ новите вируси при тяхното размнажаване“, пояснява ръководителят на изследването Джанет Ямамото, професор от колежа по ветеринарна медицина към университета Флорида, която е и откривателят на вируса на котешкия СПИН.

Изследователите опитали да създадат ваксина, активираща имунен отговор при Т-клетките на заразени с ХИВ лица.

За пояснение – Т-клетките са от групата на белите кръвни клетки, известни като лимфоцити, и играят важна роля при формирането на клетъчния имунитет. При работата върху ваксината учените отделили от вируса т.нар. Т-клетъчни пептиди – протеини, които могат да помогнат на имунните клетки на човека да разпознават сами вируса и да го атакуват. Тъй като вирусът мутира прекалено бързо обаче, пептидите не могат винаги да изпълняват своята функция. За щастие се оказало, че при „котешия СПИН“ са налице такива постоянни фрагменти, които не се променят и предизвикват имунен отговор при човека.

„Невероятно е, но открихме, че някои пептиди при котешкия вирус работят изключително добре за производството на Т-клетки в човешкия организъм.“, коментира съавторът на изследването професор Джей Леви от университета Калифорния.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини