2 милиона китайци следят постовете в интернет

Тайната на ефективната работа на Великата китайска защитна стена не се състои само в използването на най-ново и съвременно оборудване и програмно осигуряване за дълбоко инспектиране на трафика, а и в обединените усилия на цяла армия цензори, за които по-рано имаше само слухове. Днес държавните средства за масова информация за първи път съобщиха за големината на персонала, изпълняващ тази задача - това са два милиона души.

Много от тези специалисти работят върху мониторинга на социалните мрежи, в това число и върху китайския туитър Weibo, потребителите на който възлизат на 300 милиона души, които са повече от потребителите на оригиналния туитър. Държавните служители от този сектор въвеждат запитвания и проверяват новите туитове по ключови думи, съобщава китайската Beijing News. Разбира се, това се прави само с цел да се защити населението и особено децата от опасна и вредна информация.

Новата "уеб-полиция", въпреки огромния си брой, не винаги е в състояние да предотврати коментари, които се считат от правителството като нежелателни за публикуване.

Стотици хора в Китай са задържани за разпространение на "онлайн-слухове", а много от известните блогъри са предупредени да публикуват предимно положителни коментари. В началото на този месец китайският Върховен Съд постанови, че при публикуване на клевета, прегледана над 5000 пъти онлайн или изпратена над 500 пъти, клеветникът получава три години затвор.


Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини