"Училище - убиец", зелена барака и учудващо добра граматика в очакване на Инвестиционна програма`2014

Кабинетът по информационни технологии в ОУ "Проф. д-р Асен Златаров".

Преди ден в сутрешния блок на бТВ в рубриката "Аз, репортерът" бе излъчено видео, касаещо училището в асеновградското село Боянци. Текстът, придружаващ видеото, носеше стряскащото заглавие "Училище-убиец". Ето го в пълния му вид: 

"Това са класни стаи, в които учат ученици от 6-ти и 7-ми клас. Те ще паднат всеки момент, никой не обръща внимание, но ние вече да. Много настойници смятат да спрат децата си от учебни занятия, защото са уплашени. Там е студено, мръсно и ужасяващо.

Училището е под всякаква критика. Родителите са разтревожени за своите деца. Директорът не обръща внимание от години. То си е буквално "Училище убиец". Покривът в едната барака се срутва. Половината от тези помещения са пропаднали, а гредите - чуруци са скупчени от единия край. Всекидневно деца и по-големи деца използват тази срутина за игра. Това е много, много смущаващо - не само за родителите, а и за всички жители на с. Боянци. То се намира на четири километра от гр. Асеновград. Давани са хиляди оплаквания къде ли не срещу директора. Казват за този човек, че краде парите, които му отпуска "Просвета" за ремонтни дейности. Аз, като съвестна майка на дъщеря, която догодина би трябвало да учи в това училище, съм ужасена и не само аз, а и куп родители и съселяни, които от своя страна събират подписка срещу ръководството. Моля ви, обърнете ни внимание, помогнете ни да покажем това на цяла България. Ще направим всичко необходимо това да се оправи."

Видеото е качено от потребител на сайта на бТВ с никнейм elitoo885. Кой стои зад него не е ясно, а и не е задължително да е ясно в интернет-среда. За сметка на това разбираме, че регистрацията е направена специално за качването на конкретния материал. На самите кадри пък се вижда как снимащата и придружаващите я лица бързат да поставят ръка над обектива точно в моментите, когато отражението в прозорците а-ха и да покаже образи и ясни силуети. Апропо, в самия текст прави впечатление високото ниво на граматична точност, както и използването на съкращението "гр." пред Асеновград и думата "настойници" вместо "родители". Нещо, което обикновено правят хора, работили в администрация или пресслужби. Но това просто като наше наблюдение...

Кадър от видеото "Училище - убиец", изпратено до бТВ. Училището всъщност е сградата в далечината.

Ден след като целокупната бТВ-аудитория се затюхка: "Боже, ама в това зеленото нещо ли учат децата там?!", от ръководството на ОУ "Проф. д-р Асен Златаров" изпратиха опровержение до телевизията. Ето какво пише в него:

"Написаното в пасквила "Училище-убиец" е изключително тенденциозно, едностранчиво и цели да очерни преди всичко директора на ОУ "Проф.д-р Асен Златаров" в с. Боянци.Колективът на училището също е засегнат от тази публикация. Неизвестна"„съвестна" майка с цигара в ръка е снимала избирателно част от двора на училището и е написала текст, в който, без да си дава сметка, говори с пълно незнание за училището и неговите проблеми.
Като директор на училището заставам с името си срещу този очернящ ме коментар и видео. Училището,което ръководя от 25 години, никога не е било училище-убиец. То никога няма и да стане такова.

Показаното не е сградата на училището. Самата сграда отговаря на съвременните изисквания за водене на учебно-възпитателна дейност-според изискванията на РЗИ. В това може да се убеди всеки, който е посетил нашето училище. Отзивите на всички външни лица са повече от добри.

Разбира се, не мога да твърдя, че в каченото любителско видео, посочената постройка отговаря на изискванията за водене на нормален учебно-възпитателен процес, но това съм изтъквал многократно пред органите, от които зависи решаването на проблема. За това притежавам и съответните документи.
Още преди 7 години съм изготвил проект за разширение на основната сграда с 18 метра. Това ще реши и проблема с недостига на класни стаи. Тогава бараката можеше да се разруши, като на нейно място можеше да се построи физкултурен салон.

Увисва безочливото твърдение "…директорът не обръща внимание от години".За поредна седма година писах доклад до поредния кмет на Община Асеновград, с който го моля да бъде включено училището ни в строителната програма на общината за следващата година. Водил съм разговори с г-н Емил Караиванов -настоящ кмет на Община Асеновград, с г-жа Мария Вълканова - заместник-кмет и отговорник за направление образование в посочената община, с г-жа Величка Стойчева - директор на дирекция” "Хуманитарни дейности" в Община Асеновград. Преди дни е депозирана поредната докладна за нуждата от разширение на училището.
Под достойнството ми като човек е да обсъждам нелепи твърдения на външни лица, но мога и ще им потърся сметка в съда за клеветите по мой адрес. Призовавам "съвестната" майка да не се крие. Все пак тя трябва да отговаря и за това, че е пушила в двора на училището, пред децата, докато се е правила на загрижена. Недопустимо е точно такава жена да ме учи на морал. Заставам зад своето училище и неговия прекрасен колектив, в който имам честта да работя.

Стефан Стефанов
Директор на ОУ "Проф. д-р Асен Златаров"

В училището учат над 200 деца, като почти всички са от ромски произход. Във въпросната дървена барака, поради липса на достатъчно класни стаи, учат шести и осми класове. Съвсем не е лъжа, че сградата е потенциална опасност и може всеки момент да се срути. Според директора обаче става дума за провокация - отново е влизано и таванът бил разбит с цел да се покаже, че пада. "Отново", защото миналата зима постройката е била подложена на ромски набези, при които изчезнали носещи елементи от фасадата.

Вицекметът Мария Вълканова от своя страна увери, че категоричното становище на кмета Емил Караиванов е, че допълнителното разширение на училището ще бъде включено в инвестиционната програма на общината за 2014-та.

Междувременно директорът Стефанов разпореди учебните занятия в пристройката да бъдат преустановени.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини