Икономическата комисия реши: В заведенията може да се пуши

Икономическата комисия подкрепи законопроекта за отпадането на забраната за тютюнопушене в затворени помещения. С 8 гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал се". 

"Хората имат право да решат да пушат или да не пушат", заяви депутатът от ПГ на КБ Спас Панчев по време на заседанието в парламента.

Според законопроекта забраната ще продължи да важи за административните сгради, офисите, детските градини и училища, болниците, както и за заведенията за бързо хранене, но да отпадне за кафенетата под 70 кв. м. Техните собственици ще могат да избират дали да се пуши в тях.

По-големите заведения задължително трябва да имат вентилационна система и твърда преграда между двете помещения, отделяща пушачите от непушачите.

Съвсем свободно да е пушенето в казината и в нощните заведения, предвижда още гласуваният текст. Обяснението е, че в тези заведения така или иначе непълнолетни нямат право на достъп.

Предстои измененията в Закона за здравето да се гласуват и от здравната комисия в Парламента. Едва тогава промените ще бъдат приети или отхвърлени на първо и второ четене от депутатите в НС.

Източник: КРОСС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини