Увеличават се първолаците -пушачи във Варна, отчетоха в Димитровград

Ученици, родители и учители гледаха филма "Не дишай" с автор Емилия Антова

С 40% са се увеличили децата- първолаци, които за пръв път посягат към цигарите. Данните, касаещи Община Варна изнесе в Димитровград тази вечер журналистът от Българското национално радио /БНР/ Емилия Антова.

Тя гостува отново в зала "Гросето", където представи един от филмите си - "Не дишай". Той е по поръчка на Община Варна, от където се сблъскали с ужасяваща статистика за пушещи ученици преди 3-4 години.

Лентата разказва за здравните  и социални проблеми, които предизвиква тютюнопушенето сред малки и големи. Показва и случай на болни от рак на белите дробове. Пред ученици, учители и родители Антова сподели, че тя е бивш пушач, отказал цигарите сред 3 тежки пневмонии.

"Ние сме длъжници пред децата си, живеем в ужасяващ преход, където борбата за хляба е голяма и нямаме време за подрасващите", каза журналистката.

Според нея, у нас се прави много малко за превенцията и борбата с тютюневия дим, а в чужбина в тази посока се работи много, отделят се и средства.

На срещата в зала "Гросето" липсваше статистика за броя на децата, посягащи към цигарите в Димитровград. Антова обаче похвали Общината, че е най-активната след Варна по проблемите на превенцията на подрастващото поколение.

Това е поредния филм на журналистката от БНР, представен в Димитровград. В последните две години тук бяха прожектирани ленти за борбата с безразсъдното шофиране, агресията в училище и интернет, разпространението на наркотиците.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини