Асеновград със свой Обществен съвет

Обществен съвет ще следи и консултира работата на местния парламент. С почти пълно единодушие - 28 гласа "за", ОбС прие днес предложението на ГЕРБ да бъде създаден този нов обществен орган, който ще е на доброволен принцип. В състава му ще влизат всички заявили желание юридически лица с нестопанска цел като участието им ще е безвъзмездно. Преди всяка сесия организациите, включени в състава на съвета, ще получават по електронен път материалите за нея. До датите на заседанията на ресорните комисии те ще могат да предоставят самостоятелно или общо (от името на всички организации) писмени становища, препоръки и материали до ОбС.

Според вносителите на предложението, създаването на Обществен съвет в Асеновград е наложително "с оглед разширяване на експертността, гражданското участие и контрол при решаването на въпроси от местно значение."

Мотивировката е, че това е форма, която "гарантира по-широка гражданственост и обективност, тъй като в състава на тези неформални съвети могат да влизат разнообразни като тематика и насоченост юридически неправителствени организации, за разлика от обществения посредник /омбудсман/, където форматът е съсредоточен в едно лице."

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини