Модернизираха и топлоизолираха 9 градини и училища за над 5 милиона

С 5398,86 мегаватчаса ще бъдат намалени средно на година разходите за енергия след основния ремонт на деветте градини и училища в Асеновград. Значително по-ниски ще бъдат също енергоемкостта и вредните емисии. Това заяви на заключителната пресконференция по проекта "Основен ремонт на общинска образователна инфраструктура за прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност" зам.-кметът Пламен Йончев, който е и негов ръководител.

Обновените сгради са на детските градини "Мир", "Асенова крепост", "Слънце", "Бако Динчо" и "Дружба" и на училищата "Св. Св. Кирил и Методий", "Панайот Волов", "Отец Паисий" и "Св. Княз Борис І". Външните стени и покривите на всички тях вече са с топлинна изолация, дървената дограма е подменена с PVC с двоен стъклопакет с нискоемисионно стъкло. Основно ремонтирани са вътрешните отоплителни инсталации и отоплителните тела, автоматиката на абонатните станции за управление по външна температура, чрез слънчеви колектори са модернизирани и системите за гореща вода.

Общата стойност на извършените строително-ремонтни дейности е 5 345 403 лв., от които 4 529 941 лв. безвъзмездна финансова помощ по ОП "Регионално развитие".

Собственият принос на общината първоначално бе 799 401 лв., но в хода на работа се е оказа, че са необходими допълнителни строителни дейности, за които бяха отделени още 470 хил. лв.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини