Министър Найденов: Търси се възможност в Асеновград да се построи общежитие за военнослужещи

"В обявения конкурс за попълване на 370 вакантни длъжности във военните формирования на Сухопътните войски кандидатстват по повече от 10 души за едно място и това е показател за промененото отношение към Българската армия, за по-високата привлекателност на военната служба". Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес на среща с военнослужещите от 4-ти артилерийски полк в Асеновград.

Министърът съобщи, че от вчера е факт решение на двете комисии на парламента за повишаване на пределната възраст за войници и матроси от 45 на 50 години. "Това на практика ще позволи всеки един, който постъпи на длъжност с войнишко звание, да получи възможността да се пенсионира във въоръжените сили на базата на осигурителен стаж 27 години", посочи той.

Ще бъде въведен нов регламент за ползването на жилища от фонда на Министерството на отбраната. Жилищата ще бъдат предварително категоризирани от гледна точка на тяхната годност за използване. Ще бъдат предлагани за настаняване само жилищата, които нямат нужда от основен ремонт. Военнослужещите, на които се предлага служебно жилище, но отказват да бъдат настанени в него, няма да загубят правото си на компенсационни суми за свободен наем.

"За 2014 г. залагаме ремонт на над 210 апартамента в Казанлък, Пловдив и София", посочи Найденов. Той разясни, че се търси възможност в Асеновград да бъде построено общежитие за нуждаещите се.

На срещите в гарнизон Асеновград присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, както и членове на политическия кабинет на министъра.

Въпросът за осигуряване на жилища за военнослужещите от Асеновград беше основна тема на срещата на министъра на отбраната с кмета Емил Караиванов. На нея беше изразена общата воля да бъде решен въпросът с осигуряването на жилища за военнослужещите от гарнизона. Ще бъде сформирана комисия, която да анализира възможностите на експертно ниво.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини