5 години затвор заплашват Орешарски заради заплахите към чиновниците

До 5 години затвор предвижда престъплението, за което от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека сезираха вчера главния прокурор Сотир Цацаров. Това обяви адвокат Михаил Екимджиев. Както е известно, асоциацията иска държавен обвинител номер едно да провери дали премиерът Пламен Орешарски е в нарушение на закона със заявеното си намерение да уволнява протестиращите срещу кабинета чиновници.

На въпрос дали е доказуемо подобно престъпление, юристът обясни, че това намерение е документирано - че всъщност премиерът, а не някоя хигиенистка в Министерския съвет, е заплашил всички държавни служители. "Как се чувстват тези хора?", попита реторично Екимджиев. И допълни: "Министър-председателят заяви: "Ние се стремим да се освобождаваме от такива лица".

Изполването на "паралегални средства за профилиране на правителствени участници в антиправитеслтвени митинги е престъпно", каза още той по повод думите на Орешарски, от които стана ясно, че се събират оперативни данни „по отношение на длъжностни лица, за които има информация, че работят срещу правителството”.

Саботаж е когато министър-преседателят нарушава конституцията, каза юристът на въпрос на Ани Цолова и Виктор Николаев за това дали все пак кабинетът няма основания да използва такива средства, в случай, че някой действително работи срещу него и завива подривна дейност отвътре.

Екимджиев заяви, че по този случай могат да се предявяват и граждански искове и призова всички държавни служители да внесат такива.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини