Общински и частни болници съдят здравното министерство

Общински и частни болници ще съдят Министерство за здравеопазването заради налаганите здравни стандарти. Това стана ясно по време на пресконференция в БТА с участието на представители на частни и общински лечебни заведения, както и на пациентски организации. Според експертите от сектора здравеопазване налаганите от МЗ стандарти за качество реално са само количествени и са в разрез с нормативни актове от по-висок ранг.

Ще атакуваме първо общият стандарт по хирургия. Това е знак към тези нагоре, че няма да оставим нещата така, коментира Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Медиците се оплакаха и от проекта за здравна карта, която според тях е опасна за здравето на българина. Целта й е да послужи за закриване на болници, алармира изпълнителният директор на МБАЛ "Токуда" Явор Дренски. По думите му НЗОК не може да лимитира болниците, с които да сключва договори.

С въвеждането на здравната карта само 57 болници, и то всичките общински, ще имат договор с Касата. С един административен акт правителството грубо се намесва в пазара на здравните услуги, възмути се Дренски. Той подчерта, че всеки шести пациент у нас е разочарован от общинските болници и се обръща към частните, а занапред чрез картата той няма да има равен достъп до здравеопазването, което сам трябва да си избира.

Управителят на МБАЛ "Сердика" Методи Янков пък обърна внимание на това, че здравната карта ще въведе у нас листи на чакащите, тоест финансовият министър ще определя кой, кога, къде и как да бъде лекуван. Достъпът до болнична помощ у нас досега бе безпрецедентно висок и европейците ни завиждаха, това обаче е на път да се промени, констатира той. Янков коментира и вчерашното споразумение между Таня Андреева, Петър Чобанов, Румяна Тодорова, БЛС и БЗС. Според него и според колегата му Стойчо Кацаров никой от подписалите се вчера освен шефа на НЗОК няма отношение към текстовете в споразумението.

То няма никаква правна стойност, категоричен бе Кацаров.
Лекарите стигнаха до общия извод, че здравната система у нас няма да се промени, докато парите на Касата са публични средства. Не липсата на пари, а излизането от финансовата рамка на бюджет 2013 е причината сега държавата да не може да се разплати с болниците, смятат медиците. По думите им с въвеждането на всичките 39 здравни стандарти и здравна карта ще бъдат закрити редица общински и частни болници, особено в малките населени места.

Стана ясно още, че общините Добрич и Перник са на последно място с близо пет пъти по-ниски показатели от средното за страната по достъп до болнична помощ след масово закриване на лечебни заведения. Още една зима и в Девин няма да има болница, прогнозираха още лекарите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини