Асеновград влезе в "Тракия", излиза от "Родопи" и "Хебър"

Община Асеновград прекратява членството си в две от асоциациите на общините. В докладните на кмета Емил Караиванов до ОбС е посочено, че от приетите отчети за дейността на АРО (Асоциация на Родопските общини) и тази на общините от Южен централен район (АОЮЦР) "Хебър" Асеновград не е получил финансови или други ползи (програми, проекти, обучения) от членството си в тях. Същевременно обаче общината е заплащала членски внос, съответно 1680 лв. за членството си АРО (2011, 2012 и 2013 г.) и 5840 лв. за 2012-та, както и еднократна вноска от 2919 лв. за т.г. за членството си в асоциацията на общините "Хебър".

Ще припомним, че на предишната сесия бе дадено съгласие Асеновград да участва в Регионалната асоциация на общини "Тракия". Седалището на същата е Стара Загора.

В АРО членуват: Батак, Брацигово, Ракитово, Велинград, Септември, Родопи, Лъки, Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян, Чепеларе, Кирково, Кърджали, Момчилград. Община Батак прекрати членството си през 2012-та.

Членове на АОЮЦР "Хебър" са: Белово, Велинград, Калояново, Лесичово, Марица, Панагюрище, Перущица, Пещера, Пловдив, Родопи, Септември, Стрелча и Съединение. В края на 2012-та членството си прекрати община Пазарджик. Тогава кметът Тодор Попов се аргументира така: "Без да отричаме дейността, която извършват хората в тези сдружения, смятам, че членството в тях е неизгодно и икономически неефективно. Най-голяма помощ при изготвянето на проекти за кандидатстване и други важни проблеми общината (Пазарджик) получава от Националното сдружение на общините в Република България." Попов е председател на НСОРБ. Асеновградският градоначалник е в Управителния съвет на Сдружението.

Членове на РАО "Тракия" са 30 общини от 7 области: Айтос, Болярово, Братя Даскалови, Брезово, Димитровград, Елхово, Гурково, Гълъбово, Джебел, Ивайловград, Карлово, Карнобат, Котел, Кричим, Крумовград, Николаево, Опан, Павел Баня, Перущица, Първомай, Сливен, Созопол, Средец, Стралджа, Сунгурларе, Твърдица, Тополовград, Тунджа, Чирпан и Ямбол. Асоцииран член е Съюзът на тракийските дружества. За свой делегат в нея ОбС - Асеновград определи Ферди Кадир, за заместник-делегат - Паскал Терзиев.

Тук е мястото да допълним, че с гореспоменатия аргумент преди година община Пазарджик прекрати членството си и в РАО "Тракия".

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини