Пловдивски фирми въртели милиони чрез канал за сухо мляко, подозират покровителство от МВР и НАП

Снимка: МВР

Петима души са задържани при спецакция на територията на Пловдив, София, Варна, Монтана и Разград. Претърсени са и 23 адреса. В хода на досъдебното производство са събрани данни за нанесена  щета на държавния бюджет в размер на около 10 милиона лева и за пране на пари в размер на 30 милиона лева. 

Изяснена е и схемата, по която задържаните 2 жени и 3 мъже са извършвали престъпната дейност в периода 2009 - 2012 г. Чрез две пловдивски фирми те внасяли легално сухо мляко от страни на ЕС. После продавали стоката на мандри из цялата страна, като само една трета от него било фактурирано. По думите на апелативния прокурор Иван Даскалов, в складовете на двете фирми трябвало да има около 9 тона сухо мляко, което не било открито в наличност.

Проверява се дали участниците в престъпната схема са имали протекции от длъжностни лица, вероятно от структурите на МВР и НАП, тъй като преди около  година част от задържаните били разпитвани по този казус, но това не е дало резултат.

На този етап обвиненията срещу петимата са за данъчни престъпления, но продължава  разследването и за пране на пари.

Според окръжния прокурор става дума за над 30 свързани фирми, две от които са регистрирани като офшорки на Сейшелските острови. Към момент на петимата е наложена мярка „парична гаранция”.

Операцията е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив. В нея са участвали служители на "Противодействие на икономическата престъпност", ползвани са и сили на Спецотряда за борба с тероризма.

Подробностите по оерацията бяха оповестени днес от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и ръководителите на Окръжната и Апелативна прокуратура в Пловдив.

Източник: Пресцентър МВР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини