Борис Бачковски идентифицира и психоатакува, подписката срещу него в Асеновград замря

 

Миряни от Асеновград, подписали протестното писмо срещу игумена на Бачковския манастир, са били "засечени" от приближени на епископа, след което са свели до знанието му тяхното "прегрешение". Последвало е лично прозвъняване от страна на Борис Бачковски за уточняване имената на "непокорните". Поне на конкретна част от тях.

Успяхме да се свържем с едно от "уточняваните" от игумена лица и да разговаряме с него. Предвид създала се тягостна и направо дори безумна обстановка, ще спестим името му. Ето и неговия разказ, в който конкретните имена, също ще бъдат спестени. Засега.

"Подписах подписката още в самото начало. Може би ще видите дори, че съм сред първите. Там обаче няма никаква информация за мен освен име, фамилия и това, че съм от Асеновград. След два - три дни около обяд ми се обади един от местните свещеници. Има ми телефона, защото съм настоятел там и се налага често да комуникираме. Та отецът ме пита дали знам нещо за някаква подписка в интернет и дали съм подписвал. Отговорих му, че това е истина и го попитах, какъв е проблемът. Той започна да се смее и ми каза, че малко по-рано му се е обадил дядо Борис и се интересувал от тази подписка и по-точно от конкретни имена там - моето и на още един човек. Борис искал да ме попита, защо съм против него. Обясних му, че съм подкрепил подписката по три причини. Първата, че преди време когато бях в манастира с приятели от друг град и си правехме снимки на двора, игуменът ми се развика грозно от чардака и се закани да ми счупи апарата. Знам, че в църква не се снима, но на двора не виждам проблем. Втората причина е, че преди време се държа арогантно към мен в едно заведение. Парадоксалното е, че това беше по време на Великденския пост, а Дядото седна с още един мъж на съседна маса и сладко си хапна пържолка. Това в центъра на града, а той би трябвало да дава пример. Третата причина е снимката*, която се върти в интернет, където Борис е на маса по фланелка с къс ръкав, замъглен поглед и две дами от двете му страни. Това е недопустимо! След ден епископът отново се е обадил. Отецът му казал, че не е ченге и милиционер, за да следи кой какво прави и че всеки има право на свободна воля и избор. До колкото разбрах, Борис е споменал нещо от сорта на "някои хора ще съжаляват."

Тук ние ще вметнем пък, че идентифицирането на имената на настоятели, не може да стане без съдействието на съответната митрополия. Или поне на човек свързан по някакъв начин с нея. Което поражда и резонния въпрос седи ли Пловдивската зад Бачковския игумен, предвид оказаната му помощ за "идентифициране" на конкретни личности в подписката, в която фигурират единствено 2-те имена на всеки подкрепил я.

Междувременно преди предстоящото гласуване за Варненски митрополит ( 15 декември) тамошните медии също са залети със сигнали за скандални "схеми", в основата на които също смятат, че е епископ Борис. Разказват, че се хвалел, че оглавилият временно Варненска епархия митрополит Амвросий стои зад него и затова се чувствал спокоен и убеден, че именно той ще е новият митрополит на Варна, съобщава сайтът ovarna.bg. Дядо Борис се обаждал на свещеници от епархията като ги увещавал към разделение спрямо несъгласните с избора. По всякакъв начин по телефона им оказвал психологически натиск, подчертава варненското онлайн издание.

Апропо, случайно или не, очаквано или изненадващо, с причина или от елементарна липса на интерес, но подписката на асеновградчани до Св. Синод замря на 270 имена, последните десетина от които са се подписали днес. Между 25 ноември и 2 декември под писмото не се е подписал нито един. И докато в Асеновград миряни и духовенство, голямата част споделящи общо възмущение от личността и делата на Борис Бачковски, залепват от предпазливост гърбовете си (и не само) до стената, то във Варна са категорични - стане ли техен митрополит, има готови на гладна стачка. Някои и на по-сериозни мерки като израз на несъгласие. Някои и на...повече.

Текстът на протестното писмо можете да видите ТУК.

К.Нешева

* б.а. опитахме се да предоставим въпросната скандална снимка и на читателите на Asenovgrad.NET, но се оказа, че е обект на авторски права, въпреки свободното й циркулиране в мрежата. Авторите ни уведомиха, че ще търсят отговорност от медиите, публикували я свободно. На фотото епископ Борис, по тениска, е с още един мъж и две жени, една от които Сашка Васева. Обстановката - маса в заведение в битов стил. Богата на хапване и пийване.)

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини