Нови 26 случая на СПИН в Пловдив

Екипи на здравната инспекция предоставят безплатно и анонимно изследване за ХИВ чрез мобилни кабинети.

Снимка: Архив

От началото на годината в страната са регистрирани нови 181 ХИВ-позитивни лица.

150 от тях са мъже, 31 са жените, т.е. броят на новоинфектираните мъже е 5 пъти по-голям. Горната възрастова граница при мъжете е 73 г., а при жените 52 г. Най-много новорегистрирани са в София град - 67, Пловдив - 26, Пазарджик - 13 и  Варна - 12. Това сочат данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Здравното министерство към дата 1 декември. Общият брой на всички официално регистрираните в страната лица, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1811.

Близо половината от новорегистрираните случаи са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и НПО, работещи с уязвимите групи. Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи - мъже, имащи сексуални контакти с други мъже - 67 лица, и инжекционно употребяващи наркотици - 29 от новорегистрираните. Данните показват, че намалява процентът на лицата, които се инфектират чрез инжекционно употребяване на наркотици, но се увеличава делът на лицата сред хомо/бисексуалната общност.

Анализът на данните со(и, че 12% от новорегистрираните са чуждестранни граждани с различна продължителност на пребиваване в страната. Няма регистрирани ХИВ-позитивни сред сирийските бежанци.

През 2013 г. са открити и 3 ХИВ-позитивни жени от общо консултирани и изследвани над 30 000 бременни.

Близо 39% от новорегистрираните са под 29 години.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини