Глобяват "Лидл" и "Билла" за заблуждаваща реклама

Комисията за защита на конкуренцията санкционира две от големите търговски вериги у нас - „Лидл България ЕООД енд Ко“ и „Билла България” ЕООД. Според КЗК те са използвали заблуждаваща реклама, става ясно от съобщения на сайта на антимонополното ведомство.

Заблуждаващата реклама при „Лидл“ комисията открива при кампанията под наслов „Най-доброто от България. Най-доброто от Европа“. Според КЗК кампанията може да окаже негативен ефект както на конкуренцията на пазара, така и върху икономическото поведение на потребителите.

Рекламата не е просто сбор от съобщени факти, които се възприемат изолирано един от друг от потребителите. В случая представляват цялостно послание, с което се цели да се въздейства върху икономическото им поведение.

Твърдението „най-доброто“ се възприема в контекста на използваните търговски марки и така демонстрираните продукти и използваното мото носят посланието, че показаните артикули са най-добрите, както и че тази търговска верига е най-доброто, се посочва в решението на КЗК.

Според антимонополния орган рекламодателят „Лидл" не предоставя релевантни доказателства, като например направени проучвания, сравнителни анализи, тестове, анкети, награди и отличия за продуктите, и т.н., които да обосноват обективната точност на изнесените в рекламата твърдения. На „Лидл“ е наложена санкция в размер на 370 859 лв.

Санкцията срещу „Била България“ е за заблуждаваща реклама под наслов „Гаранция Clever най-ниска цена”. "Основното мото на кампанията „Гаранция Clever най-ниска цена” има заблуждаващ характер и е налице противоречие между рекламното послание и официалните условия, при които тя се провежда. Има възможност продукти Clever да се предлагат на реално по-високи цени спрямо сравними продукти в други търговски вериги", уточняват от антимонополното ведомство.

В хода на проучването си КЗК е доказала, че дори при наличие на по-ниски цени на сравними продукти, „Билла България” ЕООД не винаги намалява цената на съответните продукти Clever до нивото на сравнимите такива.

В този смисъл комисията приема, че рекламната кампания създава риск от въвеждане в заблуждение на потребителите, у които се създава погрешното впечатление, че при покупката на продукт Clever винаги ще заплатят най-ниските цени за тях, спрямо сравними продукти в други конкурентни търговски вериги.

КЗК налага на „Билла България” ЕООД санкция в размер на 483 хил. лева

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини