Великобритания е обхваната от най-силните бури за последните 20 г.

Великобритания е обхваната от най-силните за последните две десетилетия урагани и проливни дъждове. Това съобщи представителят на най-голямата в Европа частна метеорологична служба MeteoGroup Мат Добсън.
„Бурята, която вече втора седмица е обхванала кралството, е най-силната от 1991 г. насам. Днешната метеорологична ситуация, при която дъждове, урагани и преливания на реките се редуват почти всеки ден, е крайно нехарактерна за зимния период”, подчерта той.
В момента в различни райони на Великобритания продължават да действат множество предупреждения за опасност от наводнения. 
Морски бури бушуват край бреговете на графствата Корнуол и Девон, а също така в Уелс. Във валийското курортно градче Аберистуит вълни с височина три метра удариха крайбрежната улица и разрушиха пътната настилка. Евакуирани са около 100 души, живеещи в близост до крайбрежната зона. Наводнени са десетки магазини и хотели, намиращи се до морския бряг.
През първите дни на новата година жертва на лошото време в страната станаха вече двама души, а още един човек е обявен за безследно изчезнал.

Великобритания продължава да е обхваната от най-силните зимни бури за последните две десетилетия като в Англия и Уелс са обявени 96 предупреждения за опасност от наводнения, а в още 244 района е повишено нивото на опасност.
Крайбрежните райони, особено в Южна Англия, са най-застрашената зона, заради високите приливни вълни и наближаването на силна атлантическа буря.
От метеорологичната служба на страната обявиха предупреждение за дъждове и поледици, като се предвиждат наводнения около речните корита, както и транспортни проблеми, главно в Южен Уелс, Югозападна и Югоизточна Англия.

Десетки предупреждения за опасност от наводнения остават в сила в различни части на Великобритания, съобщи Агенцията по околната среда на страната и отбеляза, че много райони могат да се окажат застрашени през следващата седмица.
Близо сто предупреждения за очаквани наводнения са обявени в Англия и Уелс, а още десет – в Шотландия.

В източната част на Белфаст продължават приготовленията за евентуални наводнения във връзка с лошото време. Градският съвет в Белфаст в събота отпусна още около 3000 чувала с пясък и пунктовете за разпределянето им ще продължат да работят и в неделя.
Властите се опасяват от времето в понеделник, когато се очакват силни ветрове и дъждове заедно с висок прилив.

 

Източник: фокус

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини