Успяха! Японски учени местят предмети в пространството само чрез звук (видео)

Да преместваме предметите от разстояние, без да се налага някакво съприкосновение с тях – това е мечта на хората още от древното минало. Дори тя стои в основата на една от най-фантастичните хипотези за строителството на пирамидите в Египет, според която огромните каменни блокове са премествани само с мисъл. Не с мисъл, но с помощта на звукови вълни са открили учените от университета Токио как да движат предметите в триизмерното пространство.

С помощта на звукови колебания и при условията на подаване на звук с необходима мощност японските учени могат да накарат да се движи в пространството обект във всяка форма и с всякаква маса.

Технологията на т.нар. акустична левитация не е нова, но досега всички опити успяваха да накарат предмет да се премества само по една или максимум – две, пространствени координати. В своите изследвания Йоичи Очиаи, Такаюки Хоши и Юн Рекимото отиват много по-далече. Техните звукови излъчватели са разположени в такива точки, че позволяват преместването на вещи по съвършено произволна траектория.

„Нашата система за манипулация на обектите има две оригинални особености. Силата, въздействаща на предметите, е резултат от сложното взаимодействие на няколко направлявани лъча ултразвукови вълни. Това ни позволява да получим устойчива звукова вълна и да фиксираме нейния минимум и максимум в строго определени точки в пространството.“, разказват авторите на проекта.

Променяйки параметрите на звуковите вълни и избирайки един или повече управляеми излъчватели, учените успели да накарат постоянната вълна да се премества в пространството по необходимата траектория, привеждайки в движение определен предмет.

„Ако използваме звук с различна мощност, можем да преместваме обекти с различна форма, изработени от материали с различна плътност“, допълват още учените.

При демонстрирания на видеото опит изследователите използвали четири акустични масива, с чиято помощ се придвижват малки предмети във всички посоки. Засега учените не споменават какво точно приложение ще намери тяхното откритие на практика.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини