Лепят сърцето и кръвоносните съдове със суперлепило

Човешкото сърце е един от най-сложните и крехки органи в човешкото тяло, който може много лесно да бъде наранен. Когато това се случи, за да спасят живота на пациента, лекарите трябва да действат решително, бързо и ефективно. Въпреки постиженията в областта на медицината, специалистите често са принудени да прибягват до традиционни интензивни методи, използвайки шевове и специални скоби за придържане на увредените тъкани. Скоро тези подходи може да останат  в миналото, благодарение на революционна разработка, дело на експерти от Харвардския университет.

Става дума за ново медицинско суперлепило, което може да лепи стените на разкъсаните кръвоносни съдове и сърдечни мускули.

Използваните към момента шевове и скоби са причина за появата на редица проблеми, както за пациентите, така и за лекарите. Например – с такива методи е много трудно да се постигне пълна херметичност и освен това те може да повредят нежната тъкан на сърцето. Също така не са достатъчно ефективни във влажна среда и понякога не издържат на въздействието на промяната в кръвното налягане и при сърцебиене.

Суперлепилото ще реши всички тези проблеми. Съставът му се полимелизира под въздействието на ултравиолетова светлина за няколко секунди и то надеждно се прикрепя към повърхностите на тъканите. По този начин създава херметическа „лепенка“, издържаща на въздействието на активните елементи, разтворени в кръвта.

Идеята за създаването на новия медицински продукт е взета назаем от природата.

В основата на суперлепилото стоят леки компоненти, които може да бъдат открити в състава на слузта, секретирана от някои мекотели.

По-подробно изучаване на тези животни предоставило в ръцете на учените информация за някои химически съединения и за процесите, случващи се в тях при контакт с вода и облъчване с ултравиолетова светлина. Комбинирайки компонентите от естествен произход с някои други вещества, учените създали успешното суперлепило. Самото то вече е тествано на опитни животни в експериментални условия.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини