Ордените и медалите в България - изложба на смолянския музей гостува в Асеновград

По повод 136 г. от освобождението на Асеновград от османско владичество в залите на Историческия музей гостува изложбата "Наградната система на България от Освобождението до края на ХХ в." на РИМ "Стою Шишков" - Смолян.

Представени са 206 автентични ордени, медали, знаци и почетни звания от наградната система на България, подредени по старшинство и периоди:

- Монархическа наградна система (1879-1944 г.)

- Наградна система на НРБ (1950-1991 г.)

Показаните отличия са от колекция "Фалеристика" на смолянския музей.

Следвайки тематичната подредба и хронологична последователност, посетителите ще се запознаят с първия български орден "За храброст", с най-високите степени на ордена "За военна заслуга" и почти всички степени на ордена "За гражданска заслуга" и техните звезди, с редица други ордени, медали и знаци от монархическата наградна система, свързани с историческото развитие на младата българска държава и водената от нея политика.

Изложбата показва пълна колекция отличия от наградната система на НРБ. Показаните монархически ордени, медали и знаци, почти без изключение, са изработвани в чужбина, предимно по авторски проекти на чужденци. Държавните наградни отличия на НРБ са изготвени по авторски проекти на български художници и скулптори и са отсечени в Български монетен двор – София.

Основната цел на авторите на изложбата е да запознаят музейната публика както с историята на българската наградна система, така и с високата художествена стойност на показаните образци като произведения на ювелирното изкуство.

Откриването ще е на 17 януари, петък, от 17.30ч. Експозицията ще остане в Асеновград до края на март.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини