НЕК задлъжня до рекордните 2.35 млрд. лв

Дълговете на НЕК са достигнали рекордните 2.35 млрд. лв. Причина за натрупания борч е, че цените на тока не покриват изцяло зелената енергия.

Това сочи доклад на икономическия министър Драгомир Стойнев "Анализ и състояние на енергетиката в Република България през 2012 – 2013 г.", цитиран от в. "Преса". Докладът е внесен в Народното събрание.

Само преди дни премиерът Пламен Орешарски заяви, че оцеляването на НЕК зависи от въвеждането на 20% такса върху приходите от производството на ток от вятърна и слънчева енергия.

В сумата на дълга на НЕК влизат заеми към български и чуждестранни банки на обща стойност 545 млн. лв. и плащания на производители на електроенергия за 805 млн. лв.

Докато дълговете на НЕК към банките намаляват, към Българския енергиен холдинг нарастват около два и половина пъти за по-малко от година – от 425 млн. лв. на 1.003 млрд. лв.

Според анализа на МИЕ причините се коренят в намаленото вътрешно потребление на електроенергия, високите такси за пренос и спадане на износа. В основата на всички тези показатели са високите цени на зелената енергия, а потърпевши са конвенционалните производители на електроенергия.

В края на миналата година ДКЕВР реши цените на тока да бъдат намалени от 1 януари. С около 1% се намалява цената за битови потребители за дневната тарифа, а около 10% е намалението за нощната тарифа.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини