Украинският премиер подаде оставка

Украинският премиер Микола Азаров е подал оставка рано тази сутрин, в началото на извънредното парламентарно заседание, предаде „Обозреватель". Информацията бе потвърдена от депутата на опозиционната партия „Отечество" Арсений Яценюк.

„С цел създаване на допълнителни възможности за постигането на обществено-политически компромис и мирен изход от конфликта, обявявам това свое решение и моля Виктор Янукович да приеме моята оставка от поста министър-председател", каза Азаров в своето слово пред народните представители.Той добави, че ако не бъдат предприети спешни мерки, ситуацията заплашва не само икономическото и социалното развитие на страната, но също и украинското общество.Извънредното заседание на украинския парламент започна в 10 часа и 12 минути местно време, а в залата се регистрираха 395 от общо 450 депутати. Сред присъстващите в залата имаше трима украински президенти - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко.

Между 4 и 5 хил. души се събраха на Майдана, за да отпразнуват оставката на своя премиер, съобщи „Униан" и добави, че тяхната бройка непрекъснато продължава да расте.Около барикадите на улица „Грушевска", където се проведоха едни от най-тежките сражения между полиция и протестиращи, има около 500 души, но обстановката е спокойна.Украинските медии вече изказаха предположения, че ако Янукович не приеме оставката на своя приближен Азаров, преговорите между официалната власт и опозицията ще зациклят, а това би могло да доведе до гражданска война.Това е втората оставка на Микола Азаров, който за първи път пое поста министър-председател на Украйна през март 2010 г. На 3 декември 2012 г. той и неговото правителство подадоха оставка, но продължиха да изпълняват функциите си до излъчване на нов кабинет.На 9 декември същата година президентът Виктор Янукович го предложи за нов премиерски мандат, Върховната Рада одобри номинацията и така на 24 декември 2012 г. бе поставено началото на втория кабинет „Азаров".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини