Въздушният пират искал при Путин

Украинецът, който късно в петък се опита да отклони към Сочи турски пътнически самолет, е разследван за тероризъм, защото "заплашил да извърши терористичен акт".

Пътуващият от Харков за Истанбул мъж се опита да влезе в кабината на пилотите
с викове
"Хайде в Сочи", където в присъствието на руския и на украинския президент бе започнала церемонията по откриването на зимните олимпийски игри. След като самолетът кацна в Истанбул, украинецът бе арестуван.

"Той настоявал самолетът да се отклони към Сочи - по думите му там се намирали Путин и Янукович, чиито ръце били изцапани с кръв", заяви вчера Максим Ленко, началник на отдел "Разследвания" в Службата за сигурност на Украйна.
Представителят на тайните служби съобщи, че въздушният пират е жител на Харков, роден през 1969 г. "Той настоявал да бъдат освободени всички заложници в Украйна, в противен случай заплашвал да взриви самолета", каза още Ленко. Украинската опозиция нарича заложници на властта демонстрантите, арестувани при протестите.

Предполагаемият въздушен пират купил самолетен билет същия ден на летището в Харков. Украинското законодателство предвижда за престъпления, каквито му се приписват, до 10 години затвор. Следствието проверява дали мъжът наистина е бил пиян, както заявиха в петък специалните служби. "Знаем, че след кацането машината е била претърсена и на борда не е бил открит никакъв експлозив, нито оръжия", добави Ленко.

Турският министър на транспорта Лютфи Елван отбеляза, че мъжът вероятно е действал сам и не е бил свързан с терористични групи, съобщи АП.
Турският наказателен кодекс предвижда за въздушно пиратство наказания до 20 години затвор.

Междувременно Путин разговаря късно в петък с украинския държавен глава Виктор Янукович. Двамата се срещнаха в кулоарите на церемонията по откриването на 22-рите зимни олимпийски игри в руския курорт Сочи, а след това Янукович се е върнал в Киев. Това бе първата среща между руския и украинския лидер, след като през декември Москва отпусна на Киев голяма икономическа помощ, чийто втори транш Украйна все още очаква да получи, а Русия го бави
Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини