Пресечени са схеми за телефонни измами, задържаните действали и в Асеновградско

Снимки: Пресцентър мВР

Две престъпни групи, занимавали се с телефонни измами в страната, са разкрити в рамките на специализирани полицейски операции, проведени от началото на годината. Подробностите от успешните реализации оповести главният секретар на МВР гл. комисар Светлозар Лазаров на пресконференция днес в Областната дирекция на полицията в Пловдив. 

От изнесената информация стана ясно, че от началото на септември 2013 г. до настоящия момент са документирани 50 случая на телефонни измами и около 150 неосъществени опита на територията на областта. Продължава работата по още стотици случаи в цялата страна. 

Успешните резултати са постигнати при две специализирани полицейски операции, проведени под ръководството на ГД „Национална полиция” от служители на областните дирекции на МВР в Пловдив, Велико Търново и Русе. На 17 януари в Горна Оряховица и в село Камен, община Стражица са били задържани 7 души, спрямо 4 от тях са взети съответните мерки за задържане под стража.

На 6 февруари в русенското село Ветово са задържани 8 души, трима са оставени в ареста. По време на акациите са иззети 70 мобилни телефони, СИМ-карти.
Директорът на дирекцията в Пловдив гл. инспектор Пламен Узунов разясни, че схемата, по която са извършвани най-често телефонните измами, е „искане на пари за спешна операция на пострадал роднина”. В хода на разследването е установено, че в престъплението са участвали няколко човека с различни роли – първи представя „драматичната случка“, следва друг, който потвърждава заблудата, на трета позиция е координаторът, който набира посредници от даденото населено място да получат сумата, последият прибира парите и ги предава.

По образуваните досъдебни производства са задържани общо 16 души /за 24 ч./, като 7 от тях са със 72-часова мярка. Конастатирани са нанесени щети за над 17 000 лева, и са предотвратени 21 престъпления на стойност 19 000 лева. Задържаните са действали на територията на Пловдив, Асеновград, Баня, Стамболийски, Първомай, област Пазарджик, Костенец и Кюстендил.

Говорителят на Районна прокуратура – Пловдив Атанас Илиев потвърди, че работата по двете операции продължава работата със значителни темпове за установяване както на конкретните извършители, така и на тяхната роля, както и за съпричастност към други случаи. Той увери, че се работи и за установяване на пряка връзка между задържаните от двете акции и кой стои зад всеки телефон или СИМ-карта.

На срещата присъстваха окръжният прокурор Румен Попов, заместник районният прокурор Мирослав Христев, говорителят на Районна прокуратура – Пловдив Атанас Илиев и директорът на ОДМВР – Пловдив главен инспектор Пламен Узунов.

На срещата присъстваха окръжният прокурор Румен Попов, заместник районният прокурор Мирослав Христев, говорителят на Районна прокуратура – Пловдив Атанас Илиев и директорът на ОДМВР – Пловдив главен инспектор Пламен Узунов.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини