Декларация от "Асеновец - 2005" към баскетболната общественост

Писмо от БК "Асеновец - 2005" е изпратено до редакционната поща на BGbasket.com, съобщава специлиазираният сайт за баскетбол. В него се изразява недоволството от съдийството в срещи на асеновградския клуб. Ето и пълния текст на декларацията, публикувана от BGbasket без редакторска намеса:

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ БК "АСЕНОВЕЦ - 2005", АСЕНОВГРАД

Обръщаме се към баскетболната общественост в България с растяща загриженост за нивото на българското съдийство и по-специално в регион Родопи. Дълго време премълчавахме и си налагахме да не реагираме, търсейки грешките в нашето представяне на терена. Пишем тази декларация не под влиянието на емоции от конкретен мач и ситуация, а от наслагването на поредица от срещи, в които съдийството беше неадекватно и нямаше нищо общо с правилата в баскетбола.

Конкретният случай, прелял чашата на търпението ни, се явява последният мач във възраст кадетки  от А група между "Асеновец - 2005" и "Академик" - Пловдив, завършил с изразителна победа за нашия отбор. Двамата съдии допуснаха изключително много грешки, като с това превърнаха един баскетболен празник в "корида".

Няма да се спираме на конкретни ситуации, но отсъжданията, които видяхме по време на мача, говорят не само за некомпетентност, но и за абсолютно непознаване на правилата. Една от най-фрапиращите ситуации в мача бе отсъждането на неспортсменско нарушение в ситуация за удар без топка, при спряна игра, когато трябва да се отсъди дисквалификация на състезателя. Отговорът на съдията беше: "не можа да я уцели…".

БК "Асеновец - 2005" декларира, че дори с цената на по-голям финансов разход  за по-високи съдийски такси и командировъчни, НЕ желаем двамата съдии Теодора Бонева и Тодор Гешев да ръководят мачове на нашия клуб. Не ни се иска дори да си представяме, че грешките в тези срещи са умишлени и преднамерени. Въпреки това искаме да насочим вниманието на обществеността към факта, че и двамата са родом от Пловдив и най-малкото в конкретната среща има "конфликт на интереси".

Надяваме се компетентните органи да вземат под внимание нашето желание и да не изпращат въпросните съдии на нашите мачове.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини