Нов кръвен тест предсказва смърт

Кръвен тест ще бъде в състояние да предсказва дали някой е в риск от смърт в рамките на следващите пет години. Тестът все още не може да определи с точност коя болест ще се окаже фатална, но изследователите смятат, че новата технология може да спаси живота на хиляди хора годишно, чрез прогнозиране на риска от сериозно влошаване на здравето.

Откритието ще може да позволи на хората да предприемат животоспасяващи мерки, за да защитят здравето си в бъдеще. Той също така повишава перспективата за ранно откриване на заболявания на хора в   напреднала възраст.

Изследването е проведено от Института по здравеопазване и социални грижи във Финландия. Изследователите идентифицирали четири "биомаркера на смъртта". Чрез тях могат да се   идентифицират хората с висок риск от заболяване.

Учените събрали кръвни проби от повече от 17 000 здрави хора и проследили 100 различни биомолекули. След това наблюдавали здравето на хората в рамките на пет години.

Резултатите били категорични – количеството на четири от тези биомаркери можело да предскаже тежки заболявания, дори смърт. Маркерите се проявяват независимо от добре известни рискови фактори като   затлъстяване и високо кръвно налягане.

"Особено интересен е факта, че тези биомаркери отразяват риска за смърт от много различни по вид болести като сърдечно заболяване или рак. Те показват признаци на   обща слабост в тялото. Ние вярваме, че в бъдеще такива изследвания ще бъдат използвани за идентифициране хората, които, въпреки че изглеждат здрави, имат сериозен риск за здравето. Това ще ги   насочи към правилното лечение", казва д-р Йоханес Кетунен от Института по молекулярна медицина във Финландия.

Има опасения, че този тест е неетичен, предсказвайки смъртта на хората до няколко години. Но някои експерти смятат, че той просто ще стресне хората и ще им се напомни за растящите опасности от   смъртоносни състояния като затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини