Спецсъдът прекрати основното дело „Октопод”

Спецсъдът прекрати окончателно главното от трите дела, на които беше разделен процесът "Октопод" - т.нар. "Голям Октопод", съобщиха от институцията.

До прекратяването се стигна, след като на 26 февруари изтече 4-месечният срок, в който в съда трябваше да бъде внесен обвинителният акт по делото.

Вчера, 27 февруари, съдия Биляна Вранчева, председател на XI състав при Специализирания наказателен съд, на закрито заседание официално прекрати делото.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

По делото са постъпили молби от обвиняемите Антон Петров, Алексей Петров, Николай Велков, Йордан Стоянов, Пламен Стоянов за разглеждане на делото от съда по реда на чл. 368 от НПК. Като мотив се сочи, че същите са привлечени в това им качество с постановления от преди повече от две години от настоящия момент.

Ще припомним, на 10 февруари 2010 г. бяха задържани бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, братята Йордан и Пламен Стоянови - Дамбовците, Марчело Джотолов, Николай Велков, Антон Петров-Хамстера и Момчил Кръстев.

За групата, ръководена от Алексей Петров, беше съобщено, че се е занимавала с рекет, изнудване и заплахи, пране на пари, източване на "Кремиковци" АД, укриване на данъци и сводничество.

Прокуратурата така и не успя да докаже престъпленията.

От основното дело „Октопод" бяха сформирани три по-малки: „Голям Октопод", касаещо мащабни икономически престъпления, „Нежен Октопод" - за сводничеството и „Малък Октопод" - за рекет. Последното дело все още е в съда и ще се гледа под ръководството на съдия Румяна Ченалова.

Вчера бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментира по завършека на процеса: Във всяко едно досъдебно производство господар е прокуратурата и след като така са преценили, те трябва да кажат защо сме стигнали до този край.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини