Вирус на 30 000 години се "съживи" от сибирските ледове

Древен вирус се съживи, след като е спал 30 000 години дълбоко в сибирската вечна замръзналост, съобщи Би Би Си.

След разтопяването си той отново е станал заразен, но не е опасен нито за хората, нито за животни. Други вируси обаче също могат да бъдат освободени с оголването на замръзналата земя.

"За пръв път виждаме вирус, който е още заразен след толкова време" - каза проф. Жан-Мишел Клаври от френския Национале център за научни изследвания.

Древният вирус е открит на дълбочина 30 м в замръзналата земя. Наречен е Pithovirus sibericum. Принадлежи към клас гигантски вируси, открити преди 10 години. С дължината си от 1,5 микрометра, той е най-големият от известните досега.

Лабораторните тестове показват, че вирусът атакува амеби, но не и хора или други животни.

Учените мислят, че в сибирската вечна замръзналост може да са заключени и други, по-опасни патогени. Този район е застрашен, защото от 70-те години на миналия век вечната замръзналост се свива, намалява дебелината й, а според прогнозите това ще продължи. Районът вече е по-достъпен и природните му ресурси стават все по-привлекателни. Излагането на дълбоките слоеве обаче може да доведе до заплаха от нови вируси, предупреди проф. Клаври.

"Това е рецепта за бедствие - каза проф. Клаври. - Ако започне индустриално усвояване, хората ще започнат да се движат в слоевете на вечната замръзналост. При минно дело и сондажи ще се влезе в тези стари слоеве и точно там е опасността".

Опасни могат да бъдат древни щамове на едрата шарка, която беше обявена за унищожена преди 30 години.

"Ако е вярно, че тези вируси оцеляват по същия начин, по който и амебните вируси, планетата не е изчистена от едрата шарка, а само повърхността й." - каза проф. Клаври.

Все още обаче не е ясно дали всички вируси могат да станат отново активни, след като са били замръзнали хиляди или милиони години.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини