Откриха ли следващото глобално антивирусно лекарство

Както станахме свидетели по време на пандемията Covid-19, вирусите могат да причинят огромен натиск върху здравето и обществото като цяло. В желанието си тази историята да не се повтори, изследователи се стремят да намерят ново антивирусно лекарство и изглежда, че усилията им са постигнали успех. Те го откриват, при това на едно неочаквано място - във върбовата кора.

Върбовата кора е сред най-известните естествени лечебни продукти. Използвана е от векове за облекчаване на болка и възпаление. Смята се, че противовъзпалителните свойства на растението се дължат на съединението салицин, което е помогнало за разработването на аспирина.

Оказва се, че екстрактът от кората е много ефективен срещу ентеровируси - което е важно откритие, предвид, че в момента няма клинично одобрени лекарства, директно насочени към тази група вируси.

Екипът от изследователи създава екстракт от върба, като смила кората, поставя я в гореща вода и я пресява. След това разтворът се добавя към клетки, заразени с ентеровируси и коронавирус. Установява се, че екстрактът действа върху заразените клетки, успешно успявайки да подтисне вирусната активност.

Екстрактът от върба е ефективен по отношение на всички тествани вируси. При това механизмът му на действие е доста разнообразен в зависимост от структурата на вируса.

Коронавирусът например има обвивка, която защитава генетичния му материал по време на предаване и в ъпреки това екстрактът успява да разгради тази обвивка. "Необвитите" вируси пък той успява да ги "заключи" или да възпрепятства възпроизвеждането им.

Все пак са нужни още изследвания в бъдеще. Тепърва ще се анализира химическият състав на екстракта, за да се разбере кое от съединенията в него е отговорно за антивирусните свойства на кората - което е важна част от бъдещето разработване на лекарства.

Подобен тип проучвания са изключително важни в борбата с вирусните огнища. Ваксинациите са важни, но те не могат да се справят с много от нововъзникващите серотипове достатъчно рано, за да бъдат ефективни сами по себе си, убедени са изследователите, цитирани от IFL Science. И се надяват, че и други растения, подобно на "скромната върба" могат да бъдат в полза на човека.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини