Реформатори: Няма държава забогатяла с декрети

Няма държава в Европейския съюз (ЕС), която да е забогатяла с декрети, каза Мартин Димитров от Реформаторския блок по повод предложението на Атака за минимална работна заплата от 700 евро.

Димитров посочи в интервю за Нова телевизия, че единственият начин за повишаването на заплатите е ръстът на икономиката.

Ако ставаше със закони, нямаше да се нарича икономика, а администрация, допълни още той и посочи, че в момента у нас средната заплата е 850 лева, което е най-ниската в ЕС.

За него в основата на развитието на икономиката е малкият и средният бизнес. Тласък на икономиката може да даде и приватизацията на фондовата борса, но тя трябва да се случва по „правилния начин и с правилните купувачи, допълни Димитров.

Според зам.-председателя на КТ Подкрепа Димитър Манолов, който участва в дискусията, сумата от 700 евро е избрана без обосновка.

В законопроекта на Атака е записано, че минималната заплата у нас трябва да бъде средноевропейската минимална работна заплата. Такава величина в Евростат не съществува, заяви Манолов.

Според данните на европейския статистически институт минималните работни заплати в отделните страни от ЕС варират от 174 евро в България, което е най-ниското ниво, до 1921 евро в Люксембург, което е най-високото ниво.

Мартин Димитров предупреди, че ако се приеме предложението, то ще предизвика сериозен ръст на безработицата, защото всяко работно място, за което не могат да бъдат платени близо 1 400 лева заплата, ще бъде закрито.

Двамата експерти допълниха още, че няма финансова обосновка на предложението на Атака. За тях твърденията, че средства могат да дойдат от отнемането на златни концесии или чрез намаляване на печалбите на фирмите, са несъстоятелни.

Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини