И Орешарски призна, че цената на оградата с Турция не е съвсем наред

Покачващата се стойност на оградата, която изграждаме по границата с Турция, си заслужава да бъде проверена. Това призна премиерът Пламен Орешарски по време на днешния парламентарен блиц контрол.

Премиерът заяви, че е назначил инспектори, които да проверят доколко си заслужава проектът. Към края на миналата седмица имаше предварителен  вариант на доклад. Страхувам се, че действително има завишаване.

„Разпоредих и допълнителни проверки, в това число и по-детайлен анализ на виновните  длъжни лица. Отпуснати са не 22 милиона, а 9,6 милиона лева при условие, че  се разплащат само при проверени разходи. Сумата от 22 милиона лева вероятно  включва целия пакет мерки, които бяха докладвани”, заяви премиерът, цитиран от Агенция "Фокус".

„Взехме решение да бъде изградена преградна стена върху част от  границата, където има най-трудна видимост – при това спешно, защото  такъв тип задачи трудно подлежат на съмнение дали са спешни или не. Аз  мисля, че е доста спешно. Очакваше се то към днешна степен да бъде или в  голяма степен на готовност или даже готово. Ако армията беше тръгнала  по стандартните членове на ЗОП, щяха да се прибавят още няколко месеца.  Това не значи, че е извън закона. ЗОП регламентира съответни процедури.  От доклада ще стане ясно дали са спазени тези членове. Процедурата е по  други членове по Закона на ЗОП, които също са на вниманието на  инспектори”, обясни Орешарски. „Надявам се в следващите няколко дни ще  имаме доклада на разположение”, допълни той.

Преди две седмици стана ясно, че покрай поръчката за оградата има интересни факти. Единият от тях е, че Александър Минчев, който е член на борда на директорите на "Завод за пружини", е и председател на общинската организация на БСП в Казанлък. "Завод за пружини" и "Интерком Груп" имат договори по поръчката за оградата от съответно 3 313 608 лева и 3 990 308 лева.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини